Volledig scherm
Illustratie: Gezienus Bruining

Ondernemer Pim Polman uit Boekelo dreigt alles te verliezen wat hij bezit

ALMELO/BOEKELO - De vastgoedtak van de SNS Bank wil het onroerend goed van Pim Polman uit Boekelo voor 27,3 miljoen verkopen. Daarmee blijft Polman 'berooid achter', zei diens advocaat maandag in een kort geding dat de verkoop moet voorkomen.

Projectontwikkelaar Polman (70) en Propertize, de vastgoedtak van de SNS Bank, liggen al vele jaren met elkaar overhoop. Vijf jaar geleden beschuldigde Polman Propertize in De Twentsche Courant Tubantia krant al van 'afpersing, chantage en incompetentie'.

Koper voor kantoren
Nu is er een koper gevonden voor de ruim dertig kantoren en bedrijfsruimten die Polman in Twente bezit. Daardoor dreigt de vastgoedman 'alles kwijt te raken wat hij in vele jaren van hard werken heeft opgebouwd', zei Polmans raadsman, Peter Buursen, maandag bij de behandeling van het kort geding.

39,5 miljoen
In totaal leende Propertize de kleurrijke vastgoedman uit Boekelo in 2006 een bedrag van 39,5 miljoen euro. Polman financierde er onder meer de aankoop van in totaal gaat 36 panden, waarvan er inmiddels drie zijn verkocht. De aflossingstermijn van de leningen varieerde van één tot drie jaren. Polman heeft echter, mede als gevolg van leegstand tijdens de crisisjaren, nog geen van de leningen volledig terugbetaald.

Hij heeft er wel al die jaren rente over betaald en er 12,4 miljoen op afgelost. In totaal vordert Propertize nog 28,7 miljoen (exclusief rente) van Polman. Nu er een koper is gevonden die 27,3 miljoen euro voor de panden wil betalen, acht Propertize de tijd rijp om afscheid te nemen van Polman.

Spaartegoed verdampt
Polman hield kortgedingrechter Maarten Koopmans maandag voor, dat de marktwaarde van zijn vastgoedportefeuille op basis van de huurinkomsten ongeveer 42 miljoen euro is. Polman wil dat de rechter hem nog drie jaar de tijd geeft om zijn vastgoed zelf te verkopen en hij wil ook het beheer over zijn kantoren en bedrijfsgebouwen terug.

Volgens zijn advocaat zijn de financiële middelen van Polman uitgeput. "Zijn pensioenpot is leeg en zijn spaartegoeden zijn verdampt."

Raadsman Jan Meulman van Propertize noemde dat overdreven. Hij wees erop dat Polman na de verkoop nog een restschuld van twee miljoen heeft, maar ook nog twee panden 'die samen tussen de 2 en 4 miljoen euro waard zijn'. Buursen: "Als ze niet meer dan 2 miljoen opleveren, dan eindigt hij echt zwaar in de min. Dan komt er alleen nog AOW binnen."

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.