Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Ondernemers gedupeerd door handel en wandel Q&Q Advies uit Enschede

ENSCHEDE - Het faillissement van het Enschedese bedrijf Q en Q Advies roept veel vragen op bij de curator. Schuldeisers vrezen dat er niets meer te halen valt. En middenstanders zijn boos over de overstapboetes die zij kregen nadat zij via Q en Q Advies van energieleverancier veranderden. 

Hoe kan het dat bij een bedrijf 22 leasewagens voor de deur stonden, terwijl de ex-directeuren beweren dat er maar twee mensen werkten? Het is een van de vragen waarop curator Mink Severiens antwoord wil krijgen rond het faillissement van het Enschedese bedrijf Q en Q Advies. "Ik denk dat het er veel meer zijn geweest."    

De curator kan verder geen informatie geven omdat zijn onderzoek nog gaande is. Het eerste faillissementsverslag is net verschenen. "Er zijn nog veel dingen niet helder", zegt hij. Opmerkelijk is ook dat Severiens op de dag dat het faillissement werd uitgesproken, aan de Hendrik ter Kuilestraat een ontruimd bedrijfspand aantrof.

De grootste schuldeiser van Q en Q Advies die zich heeft gemeld is een van de drie autoleasemaatschappijen waarvan het in 2015 opgerichte Q en Q Advies zijn leasewagens betrok. Pro Lease zegt nog 80.000 euro te goed te hebben aan achterstallige leasekosten en onbetaalde bekeuringen. De directie van Q en Q reed in nieuwe Volvo's van zo'n ton per stuk, vertelt de financieel manager van Pro Lease in Den Bosch, Jack Nagelkerke. Voor de twee wagens werd een borg betaald van in totaal 15.000 euro.

De directie van Q en Q Advies werd gevormd door Henk Rauwerda en Maikel Visser uit Enschede. Het adviesbedrijf werd in september failliet verklaard. Bestuurder en enig aandeelhouder van Q en Q Advies was Q en Q Beheer. Tot begin september, kort voordat het faillissement werd uitgesproken. Toen werden de aandelen van Q en Q Beheer verkocht aan een ander energie-adviesbureau, in Nieuwegein. Dat is telefonisch onbereikbaar.   

Boos

Ondertussen zijn veel ondernemers die via Q en Q Advies tussentijds overstapten van energieleverancier boos omdat zij hoge overstapboetes kregen. Kapsalons, cafetaria's, bouwbedrijfjes, kledingzaken en andere kleine zelfstandigen in het hele land gingen met het Enschedese bedrijf in zee. Zij hadden wel oren naar een voordeliger energiecontract dat Q en Q Advies hen voorspiegelde.

Een van de energieleveranciers die worden genoemd is Essent. "Wij hebben nooit een rechtstreekse samenwerking gehad met het bedrijf Q en Q Advies", laat woordvoerder Ronald Sutmuller van Essent weten. "Het is een onderaannemer geweest van een partner waar wij tot ruim een jaar geleden mee samenwerkten. Al meer dan een jaar maken wij dus geen gebruik meer van hun diensten – en dus ook niet van de diensten van Q en Q Advies." Op de vraag hoeveel Essent betaalt aan tussenpersonen, gaat Sutmuller niet in. 

Henk Rauwerda, die niet persoonlijk failliet is, zit tegenwoordig in andere zaken. De wegen met Maikel Visser hebben zich gescheiden. Rauwerda heeft zich met een andere BV, White Buddha, gestort op het organiseren van muziekevenementen waarmee hij een jaar geleden met Q en Q Events begon. Hij is tevens de manager geworden van volkszanger Frank van Etten. 

Reactie

Henk Rauwerda en Maikel Visser wilden niet inhoudelijk reageren op het artikel. Zij herkennen zich niet in het geschetste beeld en laten de woordvoering over aan de curator, aan wie zij zelf zeggen de volledige medewerking te hebben verleend.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.