Volledig scherm
Impressie van de campus zoals Lithium Werks, die had willen bouwen. © Lithium Werks

Onderzoek miljoenenlening aan Lithium Werks vertraagd

ZWOLLE/ENSCHEDE - Het onderzoek naar de rechtmatigheid van de lening van Oost NL aan Lithium Werks is vertraagd. Dat melden Gedeputeerde Staten. Het rapport had er afgelopen donderdag moeten zijn.

Volgens GS heeft accountantskantoor EY meer tijd nodig om het rapport aan Oost NL aan te leveren. Uit het onderzoek moet blijken in hoeverre Oost NL de interne regels heeft nageleefd bij het verstrekken van de lening, van in totaal 7,5 miljoen euro, aan batterijenfabrikant Lithium Werks. Daarover zijn twijfels na onthullingen in De Twentsche Courant Tubantia en het bekend worden van informatie die beschikbaar kwam via een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur door de PVV-fractie in Provinciale Staten.

Kwaliteit

Volgens GS ontstaat de vertraging door ‘interne kwaliteitstoetsen’ bij EY, ‘die meer tijd vragen dan ons eerder gemeld’. GS zeggen via Oost NL met nadruk gevraagd te hebben snelheid te maken, maar geven ook aan dat de accountant onafhankelijk is. Het rapport is in ieder geval niet beschikbaar voor de geplande commissievergadering over dit onderwerp, komende woensdag, en waarschijnlijk ook niet voor de extra Statenvergadering die voor 5 juni gepland staat.

Vertragen

Volgens het PVV-Statenlid Erik Veltmeijer probeert de provincie het proces te vertragen. „Dit lijkt een middel om de boel rustig te houden, om het te traineren”, zegt Veltmeijer. Hij vroeg vorige week een extra debat aan over Lithium Werks. Binnen drie weken moest dat er komen. Maar Veltmeijer wil dat nu liever uitstellen totdat de accountantsverklaring er is. „Het is lastig om een debat te voeren als je niet alle informatie hebt”, vindt hij.

Explainer: Hoe zit het nou eigenlijk met Lithium Werks?

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.