Volledig scherm
Tot nu toe het enige bekende beeld van de voortvluchtige aanrander. © Politie/Onder de Loep

Onderzoek naar Enschedese serie-aanrander loopt nog steeds, maar aanhouding lijkt ver weg

ENSCHEDE/HENGELO - De politie Twente is nog steeds bezig met het onderzoek naar de serie-aanrander die eind 2018 en begin 2019 tientallen vrouwen in het gebied tussen Hengelo en Enschede op de fiets betastte. Er wordt uitgegaan van één dader, die zich na landelijke aandacht voor de zaak begin dit jaar koest lijkt te houden. 

Meldingen over de aanrander bereiken de politie voor het eerst in juli 2018, nu een jaar geleden. In het gebied tussen Hengelo en Enschede grijpt een onbekende man tijdens het voorbij fietsen vrouwen bij de borsten en billen. Nadat de politie in oktober 2018 een offensief begint om de man te pakken houdt hij zich een tijd lang rustig. Eind oktober doet één van zijn slachtoffers haar verhaal in deze krant. In januari 2019 duikt de man plots weer op. 

In totaal melden zeker dertig vrouwen zich in die periode bij de politie na te zijn betast in het gebied tussen de twee steden. Na een heuse protestmars tegen de aanrander eind januari breekt er wederom een ogenschijnlijk rustige periode aan waarin de man vrouwen met rust laat. Landelijke aandacht komt er in de vorm van Opsporing Verzocht, die aandacht besteden aan de aanrander tussen Hengelo en Enschede

Tips en beelden

“Na de uitzending van Opsporing Verzocht zijn er meerdere tips bij ons binnengekomen”, laat politiewoordvoerder Marloes Ballast weten. Om precies te zijn 13 tips, na de uitzending van eind januari. Daarin doet de politie ook een opvallende oproep aan toekomstige slachtoffer: film of fotografeer de man wanneer mogelijk

Slechts één slachtoffer slaagt erin vorig jaar een filmpje te maken van de snel wegfietsende man, gekleed in een rode broek. Zijn gezicht wordt echter nooit bekend. Hij verschuilt zich onder een capuchon of pet. Het zou gaan om een blanke man met blond- of donkerblond haar. Vermoed wordt dat de man tussen de 20 en 35 jaar is. Zijn postuur is ‘normaal tot stevig’. De politie kan geen antwoord geven op de vraag of er sinds de oproep in Opsporing Verzocht ook daadwerkelijk nieuwe beelden zijn binnengekomen.

Meldingen eerst los behandeld

Quote

Wat het motief is van de man om dit te doen en er eventueel weer mee te stoppen? Dat zullen we van hem moeten horen.

Concrete resultaten voor het politieonderzoek hebben de tips nog niet gehad, legt Ballast uit. “Er zaten verschillende aanknopingspunten tussen die we hebben onderzocht. Maar dat heeft helaas nog niet tot een aanhouding geleid”, legt de woordvoerder uit. 

Het onderzoek loopt nog steeds en op basis daarvan gaat de politie uit van één en dezelfde dader. “Op het moment dat er nieuw meldingen binnenkomen of er een aangifte wordt gedaan, wordt er een onderzoek gestart. Iedere zaak wordt in principe los behandeld, tot het moment dat we aanwijzingen vinden dat de zaak verband houdt met eerdere aanrandingen. Dan wordt deze bij de andere zaken gevoegd.”

‘Maak altijd melding’

Vooralsnog lijkt de serie-aanrader zich al enige tijd koest te houden. Toch benadrukt woordvoerder Marloes Ballast dat elke confrontatie met de serie-aanrander het best zo snel mogelijk bij de politie moet worden gemeld. “Niet iedereen melding maakt van aanranding bij de politie. Als wij geen meldingen binnenkrijgen, kan het best zijn dat hij nog actief is, terwijl het dan dus lijkt of dat niet zo is. Wat het motief is van de man om dit te doen en er eventueel weer mee te stoppen? Dat zullen we van hem moeten horen. ”

Hoe zat het ook alweer precies met de serie-aanrander? Wij leggen het uit in deze video.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.