Onderzoek naar huisuitzettingen in Enschede

ENSCHEDE - Na de dood van Richard van Geerenstein (57) heeft burgemeester Peter den Oudsten van Enschede een onderzoek ingesteld. Van Geerenstein overleed dinsdag 10 december buiten bij het gebouw van Tactus aan de Molenstraat waar de winternoodopvang is ondergebracht.

Van Geerenstein was maandagavond uit zijn kamer aan de Deurningerstraat gezet en kon door de politie nergens onder worden gebracht. De medewerkers van Tactus gaven hem een slaapzak die hij buiten in de fietsenstalling mocht neerleggen. Een medewerker van Tactus trof Van Geerenstein dinsdagmorgen rond kwart voor negen levenloos aan buiten zijn slaapzak.

Geen fouten
Uit het feitenrelaas dat Den Oudsten op heeft laten maken blijkt dat er volgens de gangbare protocollen geen fouten in de opvang zijn gemaakt. Er was geen sprake van een acute noodsituatie. Van Geerenstein was niet dronken, aanspreekbaar en vroeg zelf niet om hulp. Een huisarts bezocht hem maandagavond op zijn kamer, maar nam geen maatregelen.

Huisarts
Na het bezoek van de huisarts werd Van Geerenstein wegens huurachterstand rond negen uur maandagavond uit zijn kamer gezet. De gemeente Enschede plaatst hier ‘grote vraagtekens’ bij. ,,Op geen enkele manier valt te verklaren waarom dat om negen uur ’s avonds moest,’’ zegt burgemeester Den Oudsten. Hij wil onderzoeken of het uitzettingsbeleid van particuliere woningeigenaren, die aan mensen in een kwetsbare toestand woonruimte verhuren, wel volgens de wet wordt uitgevoerd.

Zorg
De dood van Van Geerenstein is voor de gemeente aanleiding om te onderzoeken welke zorg toch geboden kan worden als de noodopvang dicht is en of de nachtopvang wel voldoende capaciteit heeft. Na Richards dood is de winteropvang voorlopig opengesteld.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.