Onderzoek naar uitingen bij optreden ultrarechtse band in Enschede

VideoENSCHEDE - Er wordt een onderzoek ingesteld naar uitingen tijdens het concert van de ultrarechtse band Kategorie C in Enschede. Die trad op bij de demonstratie van de rechts-populistische groepering Pegida in de stad.

Aanhangers van Pegida kwamen zondagmiddag samen bij de voormalige villa van Blijdenstein aan de Boulevard 1940-1945. De groep had toestemming om daar te protesteren. De band Kategorie C trad op, ook dat was vooraf aangekondigd. Tijdens het concert zijn er uitingen geweest die voor de politie aanleiding zijn om daar een onderzoek naar in te stellen. Welke uitingen dat zijn, zegt de politie niet.

32 aanhoudingen

Tot dusverre zijn 32 aanhoudingen verricht naar aanleiding van de demonstraties in de Enschedese binnenstad. Behalve Pegida demonstreerde ook de Antifascistische Actie (AFA). Er werden onder meer arrestaties verricht voor het dragen van gezicht-bedekkende kleding, verboden wapenbezit, verstoring van de openbare orde, opruiing en het niet kunnen tonen van een geldig identiteitsbewijs. Eén spreker is na zijn toespraak aangehouden wegens strafbare uitingen.

Beeldopnamen

De politie laat weten dat tijdens de demonstraties beeldopnamen zijn gemaakt. "Gedragingen en uitingen tijdens de demonstraties kunnen ook later nog tot aanhoudingen leiden", aldus de politie. 

Burgemeester: 'Tevreden'

Burgemeester Onno van Veldhuizen is content met het verloop van de dag. “Ernstige incidenten zijn gelukkig uitgebleven. Dit overkomt je als stad, Enschede heeft zich waardig gedragen. We mogen ondanks alle begrijpelijke ophef tevreden zijn over de voorbereiding en afloop."

Bekijk hieronder een reportage van de demonstraties in Enschede en een fragment uit het optreden van Kategorie C.

Volledig scherm
Met een zanger en een gitarist treedt Kategorie C op tijdens het Pegida-protest in Enschede. © Leo van Raaij

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.