Volledig scherm
© Thinkstock

Onderzoekers UT ontwikkelen nieuwe chip

ENSCHEDE - Een elektrische stroom die zelf de optimale weg zoekt. Dat is wat onderzoekers van de Universiteit Twente voor elkaar hebben gekregen. Bij MESA+ hebben ze een chip ontwikkeld waarbij het signaal door een netwerk van gouden nanodeeltjes loopt.


Omdat er verschillende aansluitpunten zijn kan de stroom zelf de meest effectieve weg kiezen. Een zo’n netwerkje kan op zestien verschillende manieren schakelingen maken.

Schaal
De manier van schakelen lijkt op de manier waarop onze eigen hersenen werken. Het systeem werkt nu alleen nog op hele kleine schaal, en heeft weinig rekenkracht. Onderzoeksleider Prof.dr.ir. Wilfred van der Wiel denkt echter dat dit type chips in de toekomst mogelijk gebruikt kan worden voor gezichtsherkenning. Voor de huidige generatie computers is dat nog heel moeilijk.

Gebruik
Voordeel is ook dat de nieuwe chips aanzienlijk minder energie verbruiken, zowel bij de productie als bij het gebruik. Van der Wiel en het onderzoeksteam, hebben hun bevindingen gepubliceerd in het tijdschrift Nature Nanotechnologie.

Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement  

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.