Volledig scherm
Het veld kwam niet door de keuring, door brandplekken, veroorzaakt door jongeren. © Carlo ter Ellen DTCT

Onduidelijkheid rond Champions League-duels in Twente door strenge FIFA-eisen

AudioDe voetbalclubs Achilles’12 uit Hengelo en CVV Sparta Enschede zouden komende week gastheer zijn van de voorronde Champions League voor vrouwen. Zouden, want het feest gaat ondanks alle voorbereidingen niet door. 

In Twente wordt een van de voorrondes van de Champions League voor vrouwen afgewerkt. Het Turkse Beşiktaş, GKS Górnik Leczna uit Polen, FC Alashkert-Women uit Armenië en FC Twente Vrouwen maken in onderlinge wedstrijden uit wie zich voor het prestigieuze toernooi plaatst. Maar waar welke wedstrijd plaats gaat vinden, is een paar dagen voor het eerste fluitsignaal nog onduidelijk.

Niet aan FIFA-normen

Omdat FC Twente Vrouwen de wedstrijden op kunstgras afwerkt, wilde de club de Champions League-duels ook op die ondergrond spelen. Dat leek allemaal in kannen en kruiken, met Achilles’12, CVV Sparta en Sportclub Enschede als gastheren. Tot afgelopen week. Het veld van Achilles’12 voldeed niet aan de FIFA normen en kwam niet door de keuring. Er zitten brandplekken in. 

Penningmeester Cristian Kamphuis vermoedt dat deze veroorzaakt zijn door jongeren, die met deodorantbussen en aanstekers in de weer zijn geweest. „Dat is het risico als je het sportpark openstelt voor de wijk. Dan komt 95 procent van de jongeren lekker een balletje trappen en er is een aantal etterbakken dat de boel meent te moeten vernielen.” Ook voldeed de belijning niet en moest er op sommige plekken extra kurk worden gestrooid. Het was te kort dag om dit nog in orde te maken. 

Domper

Volledig scherm
© BSR Agency

Het is een domper voor Achilles’12, reageert Kamphuis. De club had in vakantietijd ‘best een forse opgave’ met het vinden van voldoende vrijwilligers voor de organisatie. Dat lukte wel. De ‘boardroom’ kreeg een frisse verflaag, er werd een dopingcontroleruimte ingericht en ook een extra behandeltafel voor de fysiotherapeut was geregeld. „Alles was spic en span”, zegt Kamphuis, die het veld ‘hartstikke goed’ noemt.

Ook de wedstrijden bij CVV Sparta Enschede gaan niet door. Over het waarom daarvan hulde FC Twente Vrouwen-voorzitter Hans Siers zich donderdag in nevelen. Wel geeft hij aan dat het achteraf gezien beter was geweest te kiezen voor wedstrijden op normaal gras. „Kunstgras brengt heel veel toestanden met zich mee. De FIFA-normen zijn ontzettend streng.” Of er bij Sportclub Enschede op kunstgras gespeeld wordt, wordt maandag duidelijk. Dan wordt dat veld gekeurd.

Het doorgaan van het toernooi is volgens Siers niet in gevaar. De voorzitter laat weten vandaag  duidelijkheid te verschaffen over de locaties. 

Radio

1Twente sprak FC Twente Vrouwen-voorzitter Hans Siers op de radio. Beluister het fragment hieronder. 

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.