Volledig scherm
De ‘mafste buschauffeur van Enschede’ Shandrick Elodia is een van de sprekers tijdens de eerste Twentse TEDx-conferentie © Lars Smook

Oog in oog met de 'mafste buschauffeur van Enschede'

‘Ladies and gentlemen, this is your captain speaking. Please, fasten your seatbelts.” Shandrick Elodia (28) spreekt deze maandagmiddag vlak na vertrek zijn passagiers toe. Nee, niet vanuit de cockpit van een jumbojet die over de startbaan van het vliegveld raast, maar ‘gewoon’ vanaf de bestuurdersplaats in de Syntusbus op lijn 4 naar Stroinkslanden in Enschede. 

Elodia is zojuist vertrokken vanaf het busperron op het Stationsplein en zet koers richting halte Kuipersdijk. Met Antilliaans accent vervolgt hij zijn welkomstboodschap in de microfoon die hij even daarvoor in de juiste positie heeft aangebracht. „Goedemiddag beste mensen, wat een heerlijke dag is het vandaag . En bij zo’n dag hoort ook een lekker muziekje. Dus lay back en een hele goede reis gewenst.” Door de speakers klinken de eerste zwoele klanken van een reggaenummer.

Grote grijns
Enkele passagiers weten zich geen houding te geven. Geroezemoes, verontwaardigde blikken en dan klinkt gelach. „Beste mensen, dit is bus nummer 1443. Vergeet dit nummer niet te noteren in uw telefoon, altijd handig als u iets hebt laten liggen.” Norse gezichten zijn een zeldzaamheid in de bus van Elodia. Met een grote grijns stappen passagiers uit op hun bestemming. Maar niet voordat ze nog vrolijk worden nagezwaaid door de buschauffeur. Een vrouw staat bij een halte klaar om in te stappen. „Ah, mijn favoriete buschauffeur!”, klinkt het als de automatische deuren openen en ze naar binnenstapt. Shandrick Elodia lacht.

Filmpjes
De onorthodoxe wijze waarop Elodia zijn beroep uitoefent levert hem op internet de titel ‘mafste buschauffeur van Enschede’ op. Er zijn filmpjes te vinden waarop hij zijn passagiers toespreekt. Studenten van Saxion en de publieke omroep EO maakten al eens een reportage tijdens een busrit. „Passagiers zijn klanten die hebben betaald om in de bus te zitten”, vertelt Elodia over de liefde voor zijn vak. „En ik wil het ze naar hun zin maken.”

Vuilniswagenchauffeur
Al van kleins af aan is Elodia in de ban van grote voertuigen. „Ik was een kleine jongen en woonde nog op Curaçao. Mijn oom bestuurde er de vuilniswagen. Ik vond dat zo mooi om te zien. Zo’n grote wagen en hij bestuurde het alsof het een fiets was, zo gemakkelijk.” Dat leek de kleine Shandrick ook wel wat. „Als mij werd gevraagd wat ik wilde worden, antwoordde ik vuilniswagenchauffeur. Dan werd er gelachen. Ik snapte dat toen niet. Ik dacht dat ze het zo fijn voor me vonden dat ik dat wilde worden. Later begreep ik pas dat ze me aan het uitlachen waren.” Zes jaar geleden komt zijn jeugddroom toch een klein beetje uit. Elodia - inmiddels student industrieel ontwerper aan de hogeschool Saxion in Enschede - neemt kennis van een vacature bij vervoersmaatschappij Connexxion. „Er werd gezocht naar buschauffeurs. En ze waren specifiek op zoek naar studenten die een bijbaan zochten. Dat móést ik natuurlijk doen.”

Experimenteren
Na enige tijd als buschauffeur te hebben gewerkt begint Shandrick Elodia te experimenteren met de microfoon. „Het begon heel rustig. Door elke passagier die instapt te begroeten. Of iedereen die uitstapt een fijne dag te wensen via de microfoon in plaats van het door de bus te roepen. Je ziet dat mensen daar blij van worden.” Elodia merkt dat zijn oprechte vriendelijkheid door de passagiers wordt gewaardeerd. Daarom bedenkt hij steeds iets extra’s.

Hij houdt er van om grapjes te maken. „Het zijn scripts die ik zelf schrijf. Ik oefen ze thuis voor de spiegel of test het uit bij mijn vrouw”, vertelt de buschauffeur over zijn ludieke teksten. De muziek die hij in de bus draait zoekt hij zorgvuldig uit. „Als ik een rit heb met veel oude passagiers dan draai ik wat anders dan wanneer er alleen maar jonge mensen in de bus zitten. Wat mijn manager ervan vindt? Hij vond het geweldig toen hij het voor het eerst hoorde. Hij had zelfs complimenten gekregen over mij. Zolang ik maar oplet en geen ongelukken maak, dan is het goed.”

Serieuze jongen
Het is bij Shandrick Elodia echter niet alleen humor wat de klok slaat. „Ik ben eigenlijk best een serieuze jongen”, vertelt hij. Zo’n tien jaar geleden, nog op Curaçao, bekeerde hij zich tot het rooms-katholieke geloof. „Voordat ik achttien werd liep ik veel op straat. Ik was de schrik van de buurt en dreigde in de criminele wereld te raken. Tot mijn bekering, toen ben ik me bewust geworden van het doel in mijn leven. Ik wilde ook een bijdrage gaan leveren en ben gaan studeren.”

Studie
De studie bracht Shandrick Elodia over de Atlantische Oceaan naar Enschede. In industrieel ontwerp ziet hij zijn toekomst. Vorig schooljaar studeerde hij af met een project dat hij graag verder wil uitwerken. „Ik heb mijn eigen visie op hoe de samenleving er in ontwikkelingslanden uit zou moeten zien. Mensen op Curaçao zouden hun eigen huizen moeten kunnen bouwen. Bouwen zonder een hijskraan, want die hebben ze vaak niet in ontwikkelingslanden. Dat maakt huizen bouwen ook veel goedkoper.”

Bouwstenen
Dus bedacht Elodia een systeem dat werkt met een nieuw soort bouwsteen. „Door bouwblokken op elkaar te zetten en verschillende schroeven aan te draaien maak je, kort gezegd, je eigen huis. Moet je je voorstellen, met een paar vrienden aan het werk en dan staat het huis er binnen vijf dagen. Alles zit in de bouwstenen verwerkt, zelfs de isolatie.” Samen met een klasgenoot dong Elodia zelfs mee naar een landelijke ondernemerprijs voor studenten. We zaten in de finaleronde, bij de beste tien, maar konden er vanwege onze andere verplichtingen niet aan meedoen. Gelukkig heeft de school aangeboden om er een afstudeerproject van te maken.”

Betere wereld
Inmiddels ontwerpt Elodia ook meubels voor een Duits bedrijf. Maar zijn afstudeerproject is hij nog niet vergeten. Prototypes van de bouwstenen zijn al gemaakt. „Het eerste huis staat nog niet. Dat willen we graag gaan bouwen, maar daarvoor zijn investeerders nodig.” Er is volgens hem al interesse getoond, maar hij moet eerst patent aanvragen. „Investeerders zien het als een nieuwe manier van bouwen hier in het Westen. Maar ik richt me eigenlijk op de ontwikkelingslanden. Daar hebben ze baat bij deze bouwstenen. Ik wil gewoon een betere wereld.”

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.