Volledig scherm
PREMIUM
Directeur van ArtEZ Rob Kramer (rechts) met Jeangu Macrooy in 2019. © Tjeerd Derkink - www.tjeerdderkink.com

Op conservatorium in Enschede zagen ze meteen dat Jeangu ‘bijzonder talent’ was

songfestivalENSCHEDE - Jeangu Macrooy (26) is de opvolger van Duncan Laurence en gaat namens Nederland naar het Songfestival in eigen land. De soulzanger kwam in 2014 vanuit Suriname naar Nederland en zette zijn eerste stappen in de muzikale wereld in Twente, op het conservatorium in Enschede. Twee oud-docenten halen herinneringen op aan Jeangu: „Je kon meteen zien dat dit een bijzonder talent was.”

Rob Kramer: directeur ArtEZ en oud-docent van Jeangu

Quote

Je kon meteen zien dat dit een bijzonder talent was. Hij heeft gewoon de gunfactor.

Rob Kramer

Directeur Rob Kramer van het conservatorium in Enschede wordt gelijk enthousiast wanneer we beginnen over de deelname van Jeangu aan het Songfestival. Hij herinnert zich nog goed dat Macrooy vanuit Suriname overkwam naar Enschede. „Het eerste jaar had hij het letterlijk koud”, kijkt Rob terug naar 2014. „Vanuit het warme Suriname naar het koude Enschede. Ik weet nog heel goed dat ik een filmpje zag waarin hij voor het eerst in de Ikea was. Dolblij, alsof het een pretpark was. Dat had hij nog nooit gezien. Jeangu viel gelijk op in Enschede. Hij stak er bovenuit. Letterlijk door zijn lengte. Maar je kon meteen zien dat dit een bijzonder talent was. Qua stem en qua songwriting, maar ook als persoon. Hij heeft gewoon de gunfactor.”

Tijdens zijn tijd op ArtEZ in Enschede werd Jeangu al opgepikt door Pieter Perquin, zijn huidige manager. „Het ging toen heel snel met hem”, vertelt Rob. “Op een gegeven moment viel dat niet meer te combineren met zijn studie. Jammer, maar we mogen blij zijn dat we Jeangu hier in Enschede hebben gehad. Ik ben helemaal geen Songfestival-adept, maar van mij krijgt hij op voorhand al douze points. De laatste jaren zie je een interessante ontwikkeling in de Nederlandse afvaardigingen. Muzikaal staat het gewoon en Jeangu past daar perfect tussen. Ik ben benieuwd wat hij gaat doen op zo’n groot podium. In Enschede begon hij in kleine tentjes, zoals tijdens het Booster-festival. Maar of het nou om tien, honderd, of duizenden mensen gaat: hij pakt ze allemaal.” 

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.