Foto ter illustratie
Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP

Op deze Twentse wegen werden de meeste flitsboetes uitgedeeld

ENSCHEDE - Twentenaren krijgen steeds minder boetes voor te hard rijden of door rood rijden. Het aantal snelheidsovertredingen nam in twee jaar tijd met een zesde af. Door rood rijden daalde zelfs met 40 procent. Dat blijkt uit gegevens van flitspalen in de regio. Door het nettere rijgedrag loopt de overheid veel geld mis.

In de periode van mei tot en met augustus zijn dit jaar 18.471 automobilisten in Twente geflitst omdat ze te hard reden. Het gaat om overtredingen die werden geregistreerd door ‘vaste flitspalen’, waarvan er in de regio negen staan. Op de Wierdensestraat in Almelo reden de meeste mensen te hard: 6.198 keer.

Het aantal snelheidsovertredingen in de regio loopt terug: in dezelfde periode in 2017 werden er door flitspalen in Twente nog 22.157 snelheidsovertredingen vastgelegd. Ook toen leverde de flitspaal aan de Wierdensestraat in Almelo het meest geld op voor de Staat.

Niet door rood: bijna twee ton minder

Zeven flitspalen in de regio controleren ook op het rijden door rood licht. Dat werd van mei tot en met augustus 1.308 keer geregistreerd. Twee jaar geleden lag dat aantal in dezelfde periode nog op 2.081. Omdat door rood rijden een boete van 240 euro oplevert, hebben de zes Twentse flitspalen de Staat in vier maanden tijd ruim 180.000 euro minder opgeleverd dan in 2017. Toch kwam er nog altijd 314.000 euro binnen.

Hoe groot de teruggelopen Twentse inkomsten zijn voor snelheidsovertredingen is moeilijk te zeggen. De boetebedragen zijn afhankelijk van hoeveel iemand te hard reed, en deze gegevens zijn niet bekendgemaakt. Het CBS publiceerde vorig jaar echter dat de gemiddelde overschrijding van alle bekeuringen in Nederland 8,2 kilometer per uur was. In dat geval zou het nu om zo'n 200.000 euro minder inkomsten gaan dan twee jaar geleden.

Benieuwd naar de hoogte van boetes? Klik hier voor de rekenhulp van het Openbaar Ministerie.

Zo vaak flitste de paal in jouw gemeente (mei-augustus 2019):

Almelo, Wierdensestraat - 6.198 bekeuringen

Enschede, Hengelosestraat - 5.338 bekeuringen

Enschede, Zuiderval* - 2.261 bekeuringen

Almelo, N349* - 1.795 bekeuringen

Wierden, Nijverdalsestraat* west - 1.629 bekeuringen

Wierden, Nijverdalsestraat* oost - 1.385 bekeuringen

Almelo, H.R. Holstlaan* - 564 bekeuringen

Enschede, Kuipersdijk* - 356 bekeuringen

Enschede, Burg. van Veenlaan* - 253 bekeuringen

* flitst ook op door rood rijden

  1. Overvallers maken pizza margherita buit in Enschede: celstraffen voor beide daders

    Overval­lers maken pizza margherita buit in Enschede: celstraf­fen voor beide daders

    ALMELO/ENSCHEDE - Djo E. (22) uit Enschede is veroordeeld tot een celstraf van 20 maanden waarvan 4 voorwaardelijk omdat hij op 2 januari dit jaar een pizzakoerier beroofde in zijn woonplaats. Ook moet E. nog een openstaande voorwaardelijke celstraf van drie maanden uitzitten. Voor mededader Ariel M. (20) waren de Almelose rechters milder, hij kreeg 10 maanden jeugddetentie waarvan 167 dagen voorwaardelijk.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.