Volledig scherm
Wytse van der Veen, gemeenteraadslid OPA. foto PR

OPA Enschede: 'uit de bijstand, terug naar eigen land'

ENSCHEDE - Bijstandstrekkers stimuleren terug te keren naar het  land van herkomst. Eenmansfractie OPA deed maandagavond het opmerkelijke voorstel in de gemeenteraad van Enschede.

OPA-leider Wytse van der Veen stelt dat er veel laagopgeleide mensen in de bijstand zitten en bovendien een aanzienlijk deel van hen van niet-westerse komaf is. Een van de oplossingen om de hoge bijstandspopulatie in Enschede terug te dringen is volgens Van der Veen dus “remigratie te stimuleren door mensen uit de bijstand (financieel) te helpen om in hun land van herkomst een goed bestaan op te bouwen. Bijvoorbeeld door ze hier een beroep te leren.”

'Eng'

Zijn motie werd met hoon bij de andere fracties ontvangen en kreeg geen verdere steun in de stemming. “Zegt u nu dat er een verband is tussen het land van herkomst en het opleidingsniveau?”, vroeg D66-fractieleider Jasper Kerkwijk aan de OPA-voorman. “Ja”, antwoordde Van der Veen. Dat leidde tot ontsteltenis bij Kerkwijk. “Ik vind dit een beetje eng”, besloot de D66’er.

Volgens wethouder Patrick Welman is Enschede geenszins van plan om invulling te geven aan de motie van OPA. “We maken in ons bijstandsbeleid geen onderscheid in welke achtergrond dan ook. We kijken wel naar de vaardigheden die mensen hebben als we ze naar een geschikte baan begeleiden.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.