Volledig scherm
PREMIUM
Een deelnemer aan de open dag van E&L in actie. © Annina Romita

Open dag bij Enschedese schietvereniging: ‘Eerst ga je onder het vergrootglas’

ENSCHEDE - Schietvereniging E&L is van 1900, maar nog steeds springlevend. Op de open dag kwamen zaterdag ruim honderd bezoekers af. „Veiligheid staat bij ons hoog in het vaandel.”

In de kelder van het onderkomen van Schietvereniging Enschede&Lonneker aan ’t Sander geeft Jan ter Borg even een demonstratie steelplate schieten. Zo snel mogelijk veertien bordjes omschieten, is de opdracht. Hij kan het in 4,85 seconden, inclusief magazijnwissel, zegt hij zelf. Maar hij is dan ook meervoudig Nederlands kampioen, net als zijn broer Harry. Als de schoten zijn gelost, staat er nog één bordje rechtop.

  1. Ei van Eelco
    PREMIUM

    Ei van Eelco

    Het is om en nabij 1984 als de ondergang van de textielindustrie Enschede in een bodemloze financiële put heeft geworpen. De stad heeft een Artikel 12-status. Ze is failliet. Er is zelfs geen geld voor wat speeltoestellen voor kinderen. Wel voor een kunstwerk bij het stadhuis. ‘Veur dat lilleke ei’, bijt Doortje Pril, een goedgebekte Enschedese, uit onvrede en uit burgerlijke ongehoorzaamheid bij een vergadering burgemeester Ko Wierenga toe vanaf de tribune. Zo kwam de waterpartij Ei van Ko aan zijn naam. Toepasselijk, met de kennis van nu. Mede dankzij de vindingrijkheid van de toenmalige burgervader klauterde Enschede uit de afgrond. Wierenga bezat het Ei van Columbus.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.