De politie controleerde op de invalswegen naar Enschede. Automobilisten met Belgisch kenteken werden van de weg gehaald
Volledig scherm
De politie controleerde op de invalswegen naar Enschede. Automobilisten met Belgisch kenteken werden van de weg gehaald © Emiel Muijderman

Opgepakte Belgische voetbalfans in Enschede krijgen boete

De veertien voetbalfans uit België die donderdag werden aangehouden in Enschede, worden deze vrijdag weer op vrije voeten gesteld. Alle veertien krijgen een boete van 200 euro voor het overtreden van de noodverordening. De politie arresteerde donderdag in totaal 19 personen in de stad.

Enschede was donderdag het toneel van een enorme politiemacht. Aanhangers van Royal Antwerp dreigden, ondanks een verbod, toch naar de Twentse stad te komen.  Alle toegangswegen naar Enschede werden gecontroleerd en ook in het centrum waren tientallen agenten aanwezig.

Aanhoudingen

Op de Westerval werden vier mannen met de Belgische nationaliteit aangehouden. In hun voertuig troffen agenten handschoenen aan die waren verzwaard met zand. Het viertal is donderdagavond weer op vrije voeten gesteld.

Daarnaast arresteerde de politie veertien Belgen, omdat ze de opdracht om Enschede te verlaten bij een eerdere controle hadden genegeerd. De veertien voetbalfans mochten een nachtje brommen in het arrestantencomplex in Borne en zijn vrijdag weer vrijgelaten. Ze krijgen allen een boete van 200 euro. De politie stuurde in totaal 200 mensen die uit België kwamen of een voertuig hadden met Belgisch kenteken, weg uit de stad.

Naast de achttien arrestanten van Belgische komaf, hield de politie ook een man uit Hengelo aan. Hij had een honkbalknuppel in zijn auto.

Noodbevel

Burgemeester Onno van Veldhuizen van Enschede stelde donderdagochtend een noodbevel in voor de gehele gemeente. Dat hield in dat mensen die uit Antwerpen kwamen zonder een verklaring, konden worden teruggestuurd uit Enschede. Als ze dan nogmaals betrapt werden bij een controle, mochten ze worden aangehouden. Dat was dus het geval met de veertien Belgische voetbalfans.

De Enschedese burgemeester besloot eerder deze week om geen uit-publiek toe te staan bij het Europaleagueduel AZ-Royal Antwerp. De veiligheid in de stad en rond het stadion kan anders ‘onvoldoende worden gewaarborgd’, stelde de gemeente.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.