Volledig scherm
© Lars Smook DTCT

Opnamestop in MST, alle ziekenhuisbedden vol

AudioENSCHEDE - Het MST in Enschede heeft voor vandaag een algehele opnamestop afgekondigd voor het hele ziekenhuis. Alle bedden zijn vol. Geplande opnames worden uitgesteld.

Slachtoffers van grote ongelukken worden wel opgevangen binnen het traumacentrum. Daar is ook ruimte voor op de intensive care. Maar als patiënten stabiel zijn en vervoerd kunnen worden, zullen zij vermoedelijk naar een ander ziekenhuis worden overgebracht. Onduidelijk is op dit moment welke. Ook de ziekenhuizen in de regio hebben weinig bedden vrij. Het ZGT laat weten de eigen stroom patiënten nog aan te kunnen, maar dat er geen ruimte meer  is om patiënten van andere ziekenhuizen over te nemen in Hengelo of Almelo. 

Geen bedden

De opnameruimte in het MST wordt van uur tot uur bekeken. De gewone poliklinische behandelingen gaan door. Maar er zijn geen bedden meer op de verpleegafdelingen om nieuwe patiënten op te nemen. Hoeveel geplande opnames er daardoor worden afgezegd, is nog onduidelijk.

Een woordvoerder van het MST had daarover nog geen concrete informatie. „We gaan dat heel selectief en zorgvuldig doen.” De huisartsen in de regio zijn geïnformeerd.

Quote

Het is een complex probleem, dat momenteel landelijk speelt

Woordvoerder MST

Patiënten kunnen niet weg

Volgens het MST is er sprake van een gebrek aan doorstroming van patiënten, met name naar andere instellingen als verzorg- en verpleeghuizen. „Het is een complex probleem, dat momenteel landelijk speelt.”

Het betekent dat er momenteel patiënten in het ziekenhuis liggen die eigenlijk niet meer hoeven te blijven, maar niet terug naar huis kunnen. In een verpleeg- of verzorgingshuis is momenteel echter ook nog geen plek. Volgens de woordvoerder is dat de belangrijkste reden voor de opnamestop. Hoeveel patiënten op dit moment ‘onnodig’ een ziekenhuisbed in gebruik houden, kon hij nog niet zeggen.

Niet te klein

Bij de nieuwbouw van het MST is het aantal bedden behoorlijk teruggebracht. Volgens het MST is dat echter niet de oorzaak; het ziekenhuis is niet te klein gebouwd. „Mensen kunnen na veel ingrepen veel sneller naar huis. Een ziekenhuis is er ook niet om bij te komen. Het probleem zit hem in de doorstroming naar instellingen. Dat is het dilemma waar we nu voor staan.”

Poll

Opnamestop in MST in Enschede: alle bedden vol

  • Zorgelijk, vooral met het oog op de toenemende vergrijzing (33%)
  • Onbegrijpelijk met zo'n gloednieuw ziekenhuis (21%)
  • Het ziekenhuis in Oldenzaal heeft leegstand, kunnen ze daar niet terecht? (46%)
5434 stemmen

Radio

1Twente sprak woordvoerder Erwin Iping op de radio over het probleem. Beluister het fragment hieronder. 

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.