Volledig scherm
Stille tocht voor Joey Moes © Reinier van Willigen

Opnieuw uitstel rechtszaak rond moord op Joey Moes uit Enschede

ALMELO - Er zijn de afgelopen weken nieuwe ontwikkelingen geweest in het onderzoek naar de moord op Joey Moes uit Enschede. Daarom heeft de rechtbank in Almelo besloten de rechtszaak tegen hoofdverdachte Diego U. (32) uit Hengelo opnieuw uit te stellen.

De 24-jarige Moes werd in december 2014 in Enschede doodgeschoten. Volgens een getuige werd de jonge vader met een afgezaagd hagelgeweer door zijn hoofd geschoten.

Ontkennen
Die schietpartij zou het gevolg zijn van een mislukte transactie rond vier kilo speed. Diego U. blijft ontkennen iets te maken te hebben met de moord op Moes, ondanks een verklaring van een getuige die zegt dat U. de moord aan hem heeft opgebiecht.

Verklaring vader
Een van de redenen voor het opschorten van de zaak is een verklaring van de vader van Moes. Die vertelde vorige maand aan de politie dat hij de tot nog toe onbekende ‘Sam’ heeft ontmoet. Mogelijk een belangrijke wending in de zaak, omdat Diego U. verklaart dat niet hij, maar deze Sam betrokken was bij de dood van Moes. De politie heeft het bestaan van Sam ondanks uitgebreid onderzoek nooit kunnen vaststellen.

Dat de vader van Moes bijna twee jaar na de dood van zijn zoon verklaarde deze Sam te hebben ontmoet, zegt het openbaar ministerie (OM) niets. „Volgens mij is dit verhaal verzonnen om een doorbraak in de zaak te forceren”, zegt officier Aidan van Veen. „De beschrijving lijkt bovendien niet op die eerder door U. is gegeven.”

Toch wil de rechtbank - en advocaat Umut Ural, die Diego U. bijstaat - dat het OM het verhaal van de vader van Moes verder onderzoekt.

Telefoon
Een tweede onderzoek, dat moet worden afgerond voor de rechtszaak kan worden hervat, gaat over de telefoon van U. Die is in beslag genomen, maar werd onbruikbaar gemaakt toen onderzoekers van de politie het toestel ‘verprutsten’. Het Nederlands Forensisch Instituut heeft onlangs laten weten aan speciale software te werken, waarmee de gegevens op het toestel alsnog teruggehaald kunnen worden.

U. hoopt dat uit de gegevens onder meer blijkt dat hij ten tijde van de moord niet bij Moes in de buurt was.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.