Volledig scherm
De afgelopen jaren werden vaker explosieven uit de oorlog gecontroleerd tot ontploffing gebracht op het terrein langs de Sniedersveldweg, nabij vliegveld Twenthe. © Lars Smook

Opruimen explosieven bij vliegveld Twenthe duurt langer

DEURNINGEN - Het opschonen van het met explosieven bezaaid terrein bij vliegveld Twenthe gaat langer duren dan verwacht. Burgemeester John Joosten van Dinkelland verwacht dat het terrein aan het eind van deze maand weer vrijgegeven kan worden.

De burgemeester meldde deze week tijdens de commissie Sociaal Domein & Bestuur dat de werkzaamheden een flinke vertraging hebben opgelopen. Reden is dat er diverse putten op het terrein zijn aangetroffen, waar tijdens en meteen na de Tweede Wereldoorlog veel explosieven in zijn gedumpt. Het opruimen daarvan kost meer tijd dan verwacht.

Gevaarlijk

In het gebied langs de Knollerveldweg  en Sniedersveldweg tussen Hengelo en Oldenzaal, ter hoogte van Deurningen, duiken al heel lang explosieven uit de oorlog op. Toen er ook gevaarlijke exemplaren werden gevonden, sloot de gemeente Dinkelland het terrein via een noodverordening af en werd, samen met de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD), een opschoningsactie begonnen.

Joosten meldde eind vorig jaar dat er toen al duizenden kogels en vele honderden granaten en mortieren zijn gevonden en opgeruimd.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.