Volledig scherm
Het nieuwjaarsconcert van het Orkest van het Oosten in het Theaterhotel in Almelo. © Bert Kamp

Orkest van het Oosten kan rekenen op extra financiële steun

ZWOLLE/ENSCHEDE - De fusie van het Orkest van het Oosten en Het Gelders Orkest is een stap dichterbij. Provinciale Staten van Overijssel oordeelt positief over een extra bijdrage van 9,5 ton per jaar.

Alle partijen behalve de SGP en PVV staan achter de extra financiële steun voor het nieuwe fusieorkest. Dat bleek woensdagmiddag bij de bespreking van het voorstel door de commissie Cultuur en Sociaal. Bij de behandeling van de provinciale begroting dit najaar wordt er een definitief besluit genomen. 

1,9 miljoen euro

De orkesten hebben jaarlijks 1,9 miljoen euro extra nodig, bovenop de rijksbijdrage van 7,3 miljoen euro, om samen verder te gaan als Muziekhuis van het Oosten. Het is de bedoeling dat de provincies Overijssel en Gelderland ieder de helft betalen. De orkesten houden voorlopig hun eigen naam en krijgen gelijkwaardige standplaatsen in Arnhem en Enschede.

Aan afspraken houden

De meeste partijen toonden zich woensdag positief over de extra bijdrage. Wel vragen ze allemaal aan gedeputeerde Hester Maij (CDA) om genoeg zekerheden in te bouwen om de orkesten aan de gemaakte afspraken te houden. Bijvoorbeeld over de toegankelijkheid van de orkesten voor iedereen en over extra aandacht voor educatie.

Tegenstanders

SGP en PVV zijn groot tegenstander van de financiële steun. Zij verwijzen naar 2011, toen de provincie een subsidie van ruim 8 miljoen euro verstrekte aan het Orkest van het Oosten. Dat vervolgens bijna afstevende op een faillissement en de activiteiten fors moest terugschroeven. „Het CDA zei toen dat er in de komende tien jaar geen cent meer naar het orkest zou gaan”, bracht PVV-Statenlid Erik Veltmeijer in herinnering. „We zijn nu zeven jaar verder en zie de steun voor dit nieuwe voorstel.”

Provinciale Staten van Gelderland moet ook nog een besluit nemen over de extra financiële steun.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.