Oud-burgemeester Jan Mans wil niet reageren op aangifte vuurwerkramp
ENSCHEDE - Oud-burgemeester Jans Mans wil niet reageren op de aangifte tegen de overheid en de gemeente Enschede inzake de vuurwerkramp. Klokkenluider Paul van Buitenen doet maandagmiddag aangifte van, wat hij noemt, ondermijning van de rechtstaat.
Delen per e-mail
Bij de vuurwerkramp op 13 mei 2000 in Enschede kwamen 23 mensen om het leven en raakten bijna 1000 mensen gewond. Volgens Van Buitenen is de overheid niet alleen schuldig aan de ramp zelf, maar daarna ook aan het verdoezelen van het eigen falen, waardoor de verkeerden zijn gestraft.
Kwalijke rol
Van Buitenen noemt in zijn aangifte circa 100 personen die volgens hem een kwalijke rol hebben gespeeld voor, tijdens en na de ramp: onder hen toenmalig burgemeester van Enschede Jan Mans. Hij laat per Whatsapp kort weten: „Ik ga niet reageren”. Ook oud-minister Piet Hein Donner wordt genoemd. Die was nog niet voor commentaar bereikbaar.
Ouwe meuk
De toenmalig voorzitter van de Belangenvereniging Slachtoffers Vuurwerkramp , Albert Vasse, zegt in een reactie dat in zijn ogen de aangifte ‘redelijk zinloos is’. Hij kent echter het rapport van Van Buitenen nog niet. “Voor zover ik weet, kun je de Rijksoverheid niet aansprakelijk stellen. Wij hebben het als vereniging ook geprobeerd maar zonder succes.”
Ook zijn toenmalige rechterhand, Jan Calis, vindt de aangifte ‘knap kansloos’. „Van wat ik nu steeds heb gehoord en gelezen is het opwarmen van ouwe meuk. Ik zie er niets in.”
Van wat ik nu steeds heb gehoord en gelezen is het opwarmen van ouwe meuk. Ik zie er niets in
Fouten van de overheid
Volgens het officiële onderzoek naar de ramp door de Commissie Oosting is de ramp in eerste instantie te wijten aan het vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks; dat had te veel en te zwaar vuurwerk opgeslagen. Maar Oosting spaarde de overheid niet. Volgens de commissie had de ramp niet had hoeven gebeuren als of de rijksoverheid, of de gemeente of het bedrijf haar werk goed had gedaan en de regels had nageleefd.
Van Buitenen is het daar niet mee eens. Hij meent dat S.E. Fireworks helemaal niets te verwijten valt en dat de verkeerden zijn veroordeeld. De twee directeuren zijn als enige gestraften kregen een jaar cel. De man uit Breda meent ook dat er door de overheid zoveel verwijtbare of zelfs bewuste fouten zijn gemaakt, dat de immuniteit van de overheid vervalt.
Klokkenluider Paul van Buitenen presenteerde eind 2018 zijn onderzoek naar de vuurwerkramp:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Pannatoernooi voor jongeren in Glanerbrug
GLANERBRUG - Het Cruyff Court in Glanerbrug is zondagmiddag het decor van een pannatoernooi met daarnaast tal van andere activiteiten. De organisatie is in handen van welzijnsorganisatie Alifa. „We zijn blij dat we na lange tijd weer een mooie activiteit voor de jeugd kunnen aanbieden”, zegt jongerenwerker Michael Spierings. -
Anita uit Enschede ziet het elke dag, geluk zit in kleine dingen: ‘Aandacht maakt de wereld mooier’
ENSCHEDE - Anita Sluyter (57) is beroepsmantelzorger. „Voor sommige mensen is het gewoon teveel om elke dag even bij pap of mam om de hoek te kijken.” -
PREMIUM
Mishandelde beveiliger ziet verdachten vrijuit gaan, maar is zelf voor altijd getekend: ‘Je moet vedan’
SAASVELD - Het voelt als onmacht, maar toch snapt hij ook de overwegingen van de rechter. Horecabeveiliger Niels Boomkamp zou graag zien dat degene die hem uit het niets knock-out sloeg wordt gestraft, maar hoorde gisteren dat de verdachten ondanks getuigenverklaringen zijn vrijgesproken. -
PREMIUM
Klokkenluider doet aangifte tegen de staat om vuurwerkramp
ENSCHEDE - ‘Klokkenluider’ Paul van Buitenen doet maandagmiddag aangifte tegen de Nederlandse staat en de gemeente Enschede wegens ‘ondermijning van de rechtstaat’ bij de afhandeling van de vuurwerkramp. In zijn ogen is de overheid niet alleen schuldig aan de ramp zelf, maar daarna ook aan het verdoezelen van het eigen falen, waardoor de verkeerden zijn gestraft. -
Oproep uit provincie: gemeenten die noodgeld voor culturele sector aan iets anders besteden, moeten aan schandpaal
ZWOLLE/ENSCHEDE/ALMELO - De PvdA in Overijssel wil zo snel mogelijk namen en rugnummers van gemeenten in de provincie die coronacompensatie niet voor de culturele sector gebruiken. De regering maakte 150 miljoen euro vrij voor de ondersteuning van culturele organisaties in Nederland, maar dat geld komt in veel dorpen en steden niet daar terecht.
-
PREMIUMfotoverslag
Enschede in coronatijd: geen reuring, maar regels in de binnenstad
ENSCHEDE Het duurt nog wel even voordat we terug zijn bij het ‘oude normaal’. De coronacrisis hakt erin, de sporen zijn overal in de binnenstad te zien. Reuring heeft plaatsgemaakt voor regels. -
Klussen in Enschedese woning gaat verkeerd: leiding geraakt, straat afgezet
ENSCHEDE - Bij bouwwerkzaamheden in een Enschede woning is woensdagmiddag een leiding geraakt. Het externe bedrijf dat in het huis in de Dotterbloemstraat aan het werk was, veroorzaakte daardoor onbedoeld een gaslek. En die had gevolgen. -
PREMIUM
Timon Metz uit Enschede is minister-president van het eerste Nederlandse studentenkabinet
ENSCHEDE - De Tweede Kamerverkiezingen moeten nog plaatsvinden, maar de Enschedese UT-student Timon Metz weet nu al dat hij de volgende minister-president is. Van het allereerste studentenkabinet van Nederland.
In samenwerking met indebuurt Enschede