Volledig scherm
© Frans Nikkels

Outlet Ochtrup concurrent van Enschede? Maar weinig gele kentekens te zien...

ENSCHEDE - Het lijkt er niet op dat de outlet in Ochtrup een concurrent voor winkelstad Enschede is. Op de parkeerplaats is dinsdag slechts een handjevol gele kentekens te vinden. De Nederlanders die er rondlopen zijn niet beladen met tassen. Ze komen ook niet vaak: één of twee keer per jaar een rondje outlet is wel genoeg.

Ben van Erk en Dieneke van Klink uit Leidschendam komen vaak in Enschede. Meestal 's zomers, om op de fiets Twente te verkennen. Maar ze vinden het hier zo leuk dat ze nu ook in november hebben ingecheckt bij Van der Valk. "En dan is Ochtrup een leuk dagje uit", vinden ze allebei. Van Erk: "In Ochtrup zelf valt verder niks te beleven, daar ga je geen vier dagen zitten. Maar als je in Enschede zit is dit een leuke aanvulling op het programma."

Publiek
Volgens Van Klink is het een illusie dat Enschede de Twentse en Duitse shoppers voor zichzelf kan houden. "Iedereen gaat op z'n tijd ergens anders kijken." Van Erk denkt bovendien dat Ochtrup een heel ander publiek trekt dan de Twentse winkelsteden: "De designerwinkels in deze outlet zijn wel goedkoper, maar nog steeds duur. Daar gaat de gemiddelde Twentenaar echt niet vaak naartoe."

Prijzen
De prijzen geven hem gelijk. Samsonitekoffertjes met 30 procent korting kosten nog steeds 250 euro. Aan de afgeprijsde Lacoste-polo's hangen prijskaartjes van 70 tot 90 euro. Niet voor elke beurs weggelegd. Wie echte koopjes wil scoren moet goed zoeken, want in de goedkopere merkenwinkels, van bijvoorbeeld Only en Mexx, hangen collecties die al jaren uit de mode zijn. Rekken vol stoffige, verkreukte blouses en shirts waaraan het lange verblijf in een magazijn duidelijk is af te lezen.

Designwinkels
"Ja, in sommige winkels hier vind je alleen ouwe meuk", erkent Marian Kelly uit Enschede. Ze doet samen met haar zus Yvonne een dagje Ochtrup. "Maar er zijn ook een paar leuke designwinkels die mooie kleding voor weinig hebben. Alleen gaan we niet al te veel uitgeven, want we willen vrijdag ook nog naar Utrecht", zegt Marian. "Daar heb je pas ècht leuke winkels." Hoewel ze in Enschede woont shopt ze er zelden. "Nee, toen de Bijenkorf er nog zat kwam ik wel in de stad en ik hoop dat het straks met Hudson's Bay nog wat wordt. Maar er staat zoveel leeg. Loop je door de Zuidmolen, dan is er maar één winkel! Zo ongezellig. Dus ik shop altijd ergens anders. Ik kom hier één of twee keer per jaar."

Niets te vrezen
Haar zus Yvonne denkt overigens dat Enschede niet veel te vrezen heeft. "Ik woon zelf in Bordeaux. Daar hebben ze een paar jaar geleden de kades vol gezet met outletwinkels. Iedereen was bang dat de binnenstad zou leegstromen, maar na een jaar was het nieuwtje er wel af en was het in het centrum net zo druk als voorheen."

Dagje uit
Dina Barbuio uit Enschede vindt haar eigen stad juist wel heerlijk om in te winkelen. "Ik koop er eigenlijk alles, al is het voor iemand van mijn leeftijd wel even zoeken naar de juiste winkels. Er is veel voor jonge meiden, maar het aanbod voor ouderen blijft wat achter. Maar het is ook gewoon leuk om af en toe ergens anders te kijken. Ik kom hier twee of drie keer per jaar. Vandaag ben ik met een vriendin, dan lopen we heerlijk te snuffelen in die winkelstraatjes. En nu met de feestdagen staan er kraampjes met glühwein en braadworst. Ik hoef niet per se iets te kopen, dit is een lekker dagje uit. Ik kom hier ook wel eens met mijn man, maar die weet precies wat hij wil hebben en is daarna meteen weer weg."

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.