Overkill Festival in Enschede zoekt de grens van de werkelijkheid op

ENSCHEDE - Kan je verdwalen in een virtuele wereld? Bij The Overkill was dat vrijdag, zaterdag en zondag zomaar mogelijk. De achtste editie van het festival, in de Museumfabriek, stond bol van activiteiten die de grens van de werkelijke en de computergestuurde wereld opzoeken.

„Het thema van dit jaar is Modding Realities”, legt woordvoerder Niels F. Rodenburg tijdens een rondgang door het museum uit. „Kan je de grens tussen de echte en de virtuele wereld vervagen?” 

VR-bril

Bij The Overkill Festival waan je je met een VR-bril in een heel andere wereld.
Volledig scherm
Bij The Overkill Festival waan je je met een VR-bril in een heel andere wereld. © Marieke Amelink

Rodenburg is daarvan overtuigd. Hij laat het zien aan de hand van een aantal installaties en games die door de organisatoren van The Overkill zijn opgetuigd. Getooid met een Virtual Reality-bril wanen deelnemers zich op een woestijnvlakte, waar ze met handen en armen kunstwerken uit het zand doen verrijzen. Een wereld die doet denken aan schilderijen van Salvador Dali verschijnt op de televisieschermen. De deelnemer zelf staat er door de VR-bril middenin.

Maar er zijn ook oude games die door programmeurs in een nieuw jasje zijn gestoken, zoals het videospel Sonic. Wie het aandurft kan door opnieuw een VR-bril op te zetten en virtuele wereld binnen een virtuele wereld creëren. Of een rustgevende ‘meditatiesessie’ ervaren van de Deense kunstenaar Jakob La Cour, waarbij wederom de grens tussen werkelijkheid en virtualiteit wordt op gezocht.

35 uur wakker

Vorig jaar had het non-stop driedaagse festival plaats in het oude ziekenhuis aan het Ariënsplein. „Het leuke is dat oma’s en opa’s hier met hun kinderen komen. Ze leren allebei. De kinderen over de diepere gedachte achter de installaties. Hun grootouders over de digitale wereld”, zegt Rodenburg die deze zondagmiddag al 35 uur wakker is. „Het was te leuk om te gaan slapen.”

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.