Overvolle bussen in Twente: ‘Nu piek, maar het wordt weer rustiger’

VideoHAAKSBERGEN - Overvolle bussen, chauffeurs die reizigers moeten laten staan: aan het begin van het schooljaar is het op de lijnen naar Enschede en Almelo hopen op een plekje. Maar het grootste probleem lost zich na een paar weken vanzelf op, stelt vervoerder Keolis. Als de eerste studenten stoppen met hun opleiding. 

Donderdagmorgen, 07.45 uur. De ochtendzon schijnt door de bomen op het station van Haaksbergen. Het is er druk. Zeker twintig personen, vooral jongeren met tassen op hun rug en doppen in de oren, wachten op de bus die ze naar Enschede moet brengen. Wanneer bus 62 keurig op tijd het perron op draait, en de chauffeur de deur open doet, ziet Joran Klandermans (17) - die achteraan in de rij staat - het al; dat wordt staan. 

Staan

Het is niet voor het eerst, deze week, heeft hij eerder verteld. De nieuwbakken student moest telkens een vroege bus hebben, en telkens is het rond dit tijdstip druk. Met mensen uit Borculo - waar de bus vertrekt - en personen die tussentijds al in Neede en Rietmolen zijn opgestapt.

Soms met gevolgen voor reizigers die nog na Haaksbergen moeten instappen; die worden straal voorbijgereden, omdat er simpelweg geen plek meer voor ze is. Vol is vol.

Vervelend

Sterre Kamphuis (17) maakte dat nog niet mee, dat ze niet mee kon. „Maar mijn broer wel.” Zelf moest ze tot vandaag iedere keer staan. Vervelend, vindt ze. Ook omdat ze eerst al 6 kilometer moet fietsen, vanuit haar woonplaats Buurse, om überhaupt deze bus te kunnen nemen. Dan heb je het al warm en mag je ook nog in overvolle, hete bus gaan staan. Vandaag heeft ze trouwens geluk; de bus van 07.38 is minder druk. Kamphuis kan ‘zittend’ naar school.

(Lees verder onder de foto)

Volledig scherm
Buslijn 62 Neede-Enschede is vaak overvol © Reinier van Willigen

Andere lijnen

Lijn 62 van Borculo naar Enschede is niet de enige in dit gebied met dit probleem. Op dezelfde lijn, maar dan vanuit Oldenzaal, moeten geregeld mensen blijven staan. En ook lijnen 64 (Overdinkel-Almelo) en 66 (Oldenzaal-Almelo-Delden), met aansluitingen op de trein, zijn in de ochtendspits vaak overvol, weet Jasper Oude Vrielink (21) uit Harbrinkhoek uit ervaring. 

Hij kreeg er van leeftijdsgenoten eerder dit jaar al veel klachten en vragen over. Of hij hier als raadslid voor het CDA in Tubbergen niet iets aan kon doen? Oude Vrielink zette samen met Marc Smellink (CDA Dinkelland) een enquête op, die ingevuld werd door meer dan 400 busgebruikers. Uitkomst? „Bijna iedereen gaf aan wel eens mee te maken dat mensen niet konden instappen.” 

Quote

Aan het begin van het schooljaar is het drukker, maar dat reguleert zich

Clary de Jong, woordvoerder Keolis

Drukte

Wat deze ochtend in Haaksbergen opvalt; lang niet alle bussen zijn vol. In de drie bussen voor die van 07.45 kan iedereen zitten. Sommigen komen vanuit Borculo, maar er zijn ook bussen die vanuit Haaksbergen naar Enschede vertrekken, om de drukte op te vangen. Chauffeur Rene geeft toe dat het soms veel te druk is. Maar dat is vooral in het begin van het schooljaar. „Voor de herfstvakantie is de helft alweer met hun opleiding gestopt.”

De chauffeur zegt het wat gechargeerd, maar Keolis-woordvoerder Clary de Jong bevestigt dat er grote kern van waarheid in zit. „Aan het begin van het schooljaar is het drukker, maar dat reguleert zich. Mensen vallen af, zien een studie toch niet zitten, en dan is het rustiger in de bussen (…). We hebben dan echt minder passagiers. In het begin is er een piek, daarna wordt het minder. Ik kan er geen andere verklaring voor geven dan deze.”

Commercieel manager Robert Oude Elberink van Keolis voegt daar nog aan toe dat het vervoerbedrijf mensen erop attent maakt dat als het druk is, ze de bus een kwartiertje eerder (of later) moeten nemen. „Lijn 64 bijvoorbeeld, die heeft twee bussen die heel vol zitten.” Hij somt op. „De bus van 7.14 uur heeft heel veel ruimte, die van 7.29 uur zit heel vol, die van 7.40 is haast leeg en die van 7.50 zit weer vol. Meer inzet op die lijn kan je niet plegen. Maar als mensen een paar minuten eerder van huis gaan, kunnen ze gewoon zitten.”

Het klopt volgens Oude Elberink dat mensen afhaken op school en dat het daardoor rustiger wordt, maar het is vooral ook dat de passagiers zich na een paar weken beter verspreiden. Omdat ze weten welke lijn druk is en daar op inspelen.

In de nieuwe dienstregeling vanaf december worden structurele maatregelen opgenomen voor overvolle bussen. Tot dan is er indien nodig incidenteel hulp, als een traject onderbezet blijkt.

Volledig scherm
Buslijn 62 Neede-Enschede is vaak overvol © Reinier van Willigen
  1. Gezin uit Enschede door zandstorm gestrand op Gran Canaria
    PREMIUM

    Gezin uit Enschede door zandstorm gestrand op Gran Canaria

    ENSCHEDE - Mooi weer, strand en... geen terugreis. Dat overkwam Elske Trieschnigg en haar gezin uit Enschede. Een gigantische zandstorm gooide zondag roet in het eten. De vliegtuigen bleven aan de grond. Om de tijd te doden haalde het gezin noodgedwongen weer de kaartspelletjes en de iPads uit de koffer. Maandag, laat in de middag, kon Elske met haar man, zussen en 5 kinderen, alsnog terug naar huis. 's Avonds zijn ze geland in Düsseldorf.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.