Volledig scherm
De pabo-opleiding van Saxion in Hengelo is nu nog gevestigd op Edith Stein. Na de zomer verhuist deze naar Enschede. © Wouter Borre

Pabo's Saxion doen niet meer onder voor andere hbo-opleidingen

ENSCHEDE - De twee lerarenopleidingen van Saxion voor het basisonderwijs zijn in de afgelopen jaren zeer sterk verbeterd. De pabo’s van Hengelo en Deventer zijn nu op zo’n niveau gekomen dat ze niet meer onderdoen voor andere hbo-opleidingen en misschien nog wel beter zijn.

Dat zegt bestuursvoorzitter Wim Boomkamp van Saxion Hogescholen. Hij reageert op de landelijke vrees binnen het hbo dat universiteiten de pabo’s concurrentie gaan bieden met afgestudeerde docenten van een hoger niveau.

Vorderingen

„Die vrees is onterecht, want universiteiten zijn niet ingericht op dit soort beroepsopleidingen”, zegt Boomkamp. Hij vindt dat de pabo’s inmiddels zoveel vorderingen hebben gemaakt in het opleiden en afleveren van betere docenten, dat het ‘politieke sentiment dat het niet goed genoeg is’ een keer moet ophouden.

Dit jaar gaan bij de Saxion-pabo’s de toelatingseisen voor aankomende studenten verder omhoog. Behalve een reken- en taaltoets komt er ook een toets met vragen op het gebied van aardrijkskunde, geschiedenis, natuurkunde en biologie.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.