Pak je emmertje en schepje: reuze zandbak op Oude Markt in Enschede

VIDEOENSCHEDE - Het is er niet echt weer voor, maar vanaf dinsdagmiddag kan de jeugd spelen in een gigantische zandbak op de Oude Markt in Enschede. In de zandbak zijn ook enkele speeltoestellen geplaatst, zoals een graafmachine en een glijbaan. De ouders kunnen vanaf het terras toekijken hoe hun kinderen zich vermaken.

De zandbak is gemaakt naast de Grote Kerk, aan de zijde van Sam Sam en Aspen Valley. Kinderen kunnen niet alleen in het zand spelen, er zijn ook activiteiten zoals het maken van kinetisch zand, een zandkasteel bouwen, schminken of op de foto gaan met figuren uit de serie Het Zandkasteel. “Komen spelen is gratis en we zijn elke dag open”, vertelt Anne-Marie Eerenstein van de Herstructureringsmaatschappij Overijssel. “Alleen als het een dag echt alleen maar regent, zal de zandbak een dag gesloten blijven.” Bang dat het uitgaanspubliek ‘s nachts in de zandbak duikt, is Eerenstein niet. “In de avond wordt de laag zand afgedekt met zeil en gaan er hekken omheen.”

De zandbak blijft een maand staan op de Oude Markt en verhuist daarna naar de Molenstraat in Hengelo (4 tot en met 30 juni) en het Marktplein in Almelo (2 juli tot en met 4 augustus). Het project Sand in The City is een initiatief van Herstructureringsmaatschappij Overijssel (HMO). Deze organisatie maakt binnensteden levendiger door onder meer panden te renoveren. Met de reuze zandbak viert HMO het tienjarig bestaan. “Wij werken in onze projecten ook veel met zand en met stenen, dus daarom vonden we dit leuk bij ons passen”, vertelt Eerenstein.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede

Volledig scherm
Sand in the City in Enschede © still uit video

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.