Volledig scherm
De villa aan de Hogelandsingel staat al meer dan twee jaar leeg. Nu opent hier Zorgvilla de Maere. Foto van 2016. © Lars Smook

Particuliere zorg in villa De Maere in Enschede

ENSCHEDE - Zorgvilla De Maere aan de Hogelandsingel krijgt 26 appartementen voor kwetsbare ouderen met geheugenproblemen of dementie. De eerste bewoners komen in het voorjaar.

Met villa De Maere opent Stepping Stones Home & Care in Oosterbeek de eerste vestiging in het oosten van het land. Voor Enschede is gekozen omdat hier behoefte is aan particuliere zorg voor kwetsbare ouderen met geheugenproblemen en dementie, zegt manager Alie van de Brink. 

Momenteel wordt de markante villa verbouwd, zodat komend voorjaar de eerste bewoners er in kunnen trekken. De verwachting is dat alle kamers van De Maere binnen een jaar tijd verhuurd zullen zijn. Naarmate het aantal bewoners groeit, zal ook het personeelsbestand toenemen.

Een particulier huis 

In en bij de villa komen 26 ruime appartementen, twee huiskamers, een woonkeuken en een serre die grenst aan de patio. De Maere is een particulier huis, wat betekent dat de bewoners een appartement huren, inclusief onder meer maaltijden, de was en schoonmaak. Afhankelijk van de grootte en de ligging van het appartement kost dat tussen 1.550 en 3.250 euro per maand. Daar komen de zorgkosten bij, maximaal 830 euro per maand, maar gemiddeld 350 euro.

Quote

We zijn niet zo zwart-wit in wie hier kan komen wonen

Alie van de Brink

Daarmee zit De Maere overigens niet in het topsegment. Het huis is toegankelijk voor mensen met AOW en pensioen die eventueel eigen vermogen hebben. Ter vergelijking: in een regulier ver- pleeghuis is de eigen bijdrage maximaal 2.400 euro, een bedrag dat van jaar tot jaar kan variëren.

Thuiszorg

De zorg die in De Maere wordt geboden, valt niet onder de verpleeghuiszorg, maar onder thuiszorg. Deze constructie biedt een grote mate van vrijheid. "We zijn niet zo zwart-wit in wie hier kan komen wonen", zegt Van de Brink. "Het kan variëren van mensen met dementie tot mensen met ouderdomsvergeetachtigheid die ook fysieke zorg nodig hebben."

Ouderen die zich nog heel goed zelfstandig kunnen redden, zou ze niet adviseren om een appartement in De Maere te betrekken. "Zij zouden zich misschien minder thuisvoelen. We richten ons op de kwetsbare ouderen die 24 uur per dag zorg nodig hebben."

Villa De Maere is niet het eerste particuliere huis in Enschede voor ouderen die zorg nodig hebben. Compartijn opende vorig jaar een kleinschalig particulier verpleeghuis in Stokhorst.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.