Passagierstrein met 40 inzittenden ontspoord in Enschede

Update | VideoENSCHEDE - In Enschede is woensdagavond een passagierstrein ontspoord. Dat gebeurde op het spoor tussen Enschede en Gronau. De hulpdiensten zijn massaal uitgerukt. Er zijn geen gewonden gevallen. De buurt schrok van de knal van de trein.

Update 21.30: Er zitten nog steeds mensen in de Duitse trein, die uit twee gedeelten bestaat. In totaal gaat het om zo'n 40 mensen. Zij mogen de trein verlaten als er bussen aankomen, die de inzittenden naar het station van Enschede brengen. De trein was onderweg naar Enschede.

De trein is van het spoor geraakt tussen de Oostburgweg en de Oosterstraat, door een gedeelte van een omgewaaide boom van zo'n 20 centimeter dik. De machinist zag de boom, remde, maar dat was te laat om een botsing te voorkomen. 

Er is een team van ProRail onderweg om de trein weer op het spoor te krijgen, maar dat gaat vermoedelijk nog uren duren. Het spoor is licht beschadigd. Er is veel bekijks op het ongeval afgekomen, maar de situatie is rustig rondom de plek van het ongeluk.

Update 22.30: De 40 inzittenden worden nu uit de trein gehaald. Over zo'n tien minuten arriveren de bussen om ze naar Enschede Centraal te brengen.

Update 23.00 uur: Alle passagiers zijn nu per taxi en een bus naar het station in Enschede gebracht. Van daar worden ze naar hun eindbestemming gebracht per trein of ander vervoer.  

Update 23.30 uur: Prorail is met een speciaal team gearriveerd. Naar verwachting wordt de trein nog in de loop van de nacht weer op de rails gezet en dan weggesleept. Onduidelijk is nog hoe groot de schade aan het spoor zelf is. De kans is zeer klein dat er donderdagochtend al treinen kunnen rijden tussen Enschede en Gronau. Bij veel schade kan het treinverkeer zelfs dagen stilliggen.

Volledig scherm
De trein ontspoorde tussen Enschede en Gronau. © News United / Dennis Bakker

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.