Volledig scherm
App-ontwikkelaar Ruben Groothuis. © Annina Romita

Patiënt MST kan alles vanuit bed regelen via speciale app

ENSCHEDE - Het klinkt als een klus voor een gerenommeerd ICT-bedrijf: ontwikkel de eerste app ter wereld waarmee de huishoudelijke zorg aan ziekenhuispatiënten geheel digitaal wordt geregeld. Het werd een opdracht voor Score Media, het eenmansbedrijf van Ruben Groothuis.

Patiënten in het nieuwe MST kunnen alles regelen via de Gastvrij-MST-app op de iPad die het ziekenhuis hun ter beschikking stelt. Op de tablet kijken ze tv, bestellen ze eten en drinken en kunnen ze hun eigen patiëntinformatie opzoeken. Kersverse moeders kunnen op de iPad bovendien via een livevideoverbinding de hele dag naar hun kindje op de andere afdeling kijken. Na het verlaten van het ziekenhuis wordt de iPad ingenomen en de informatie uit de app gewist, zodat de privacy van de patiënt blijft gewaarborgd.

Instructiefilmpje
App-ontwikkelaar Groothuis heeft bij de ontwikkeling van de patiënten-app rekening gehouden met mensen die nog nooit een iPad in handen hebben gehad. "Er staat een instructiefilmje op en de roomservicemedewerkers hebben ook trainingen gehad, dus die kunnen altijd helpen. Maar als iemand drie keer probeert in te loggen op de iPad en het lukt niet, gaat er automatisch een melding naar de verpleging. Zodat die weet dat er een probleempje is." En tot nu toe werkt alles: in de eerste dagen dat de Gastvrij-MST- app door het hele ziekenhuis werd gebruikt, is er eigenlijk niks misgegaan.

Lef
Groothuis is enthousiast over het lef van de managers van het ziekenhuis. "Er zijn wel meer ziekenhuizen die gebruikmaken van apps, maar nergens ter wereld is zoveel digitaal geïntegreerd als hier. De verpleegkundigen en de roomservicemedewerkers kunnen via de app precies bijhouden welke patiënt iets nodig heeft. Maar ook Asito, de schoonmakers, werken via een app. Ze kunnen precies zien of er acute klussen zijn, welke kamers moeten worden schoongemaakt, waar collega's aan het werk zijn. Er is echt durf voor nodig om zoveel processen digitaal te sturen."

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.