Volledig scherm
Archiefbeeld demonstratie Pegida en DTG tegen gebedsoproep moskee © Lars Smook

Pegida en Kategorie C voor anti-islamdemonstratie naar Enschede

ENSCHEDE - De extreemrechtse protestbeweging Pegida Nederland heeft deelname aan een anti-islamdemonstratie op zondag 18 juni in Enschede aangekondigd. Het protest heeft plaats in hartje stad, rond de Oude Markt. Ook de Duitse hooliganband Kategorie C wil van de partij zijn of op z'n minst leadzanger Hannes Ostendorfer afvaardigen.

De demonstratie is volgens Pegida een samenwerking met de groepering Fortress Europe. 'Samen tegen de islamisering van Europa', zal het motto zijn. Pegida staat bekend om z'n anti-immigratie en anti-islam standpunten. In andere steden kwamen eerder al enkele honderden mensen samen voor soortgelijke demonstraties.

Vergunning

Een vergunning aanvragen voor de manifestatie is niet nodig. Wel moet zeker twee dagen voor de samenkomst een melding bij de gemeente binnen zijn. "Maar de melding voor 18 juni is bij ons al gedaan", laat veiligheidsadviseur Paul Wesseloo namens de gemeente Enschede weten. "Hoe de route eruit gaat zien en hoelang de demonstratie gaat duren wordt momenteel in goed overleg besproken."

Hooliganband

Opvallend is de aangekondigde aanwezigheid van Kategorie C - Hungrige Wölfe. De hooliganrockband uit Bremen staat bekend als extreemrechts en kwam twee jaar geleden in het nieuws, omdat hij voor het Duits-Nederlandse grensgebied een reeks concerten aankondigde. Maar gemeenten waarschuwden zaaleigenaren vooraf, zodat concerten niet doorgingen.

Zie ook: Ook Haaksbergen weert Duitse neonaziband Kategorie C

Volledig scherm
© Kategorie C

Grondrecht

De gemeente Enschede is op de hoogte van de komst van Kategorie C. "Over smaak val niet te twisten", zegt veiligheidsadviseur Wesseloo. "De burgemeester heeft daar niets over te zeggen. Je moet met zeer extreme situaties te maken hebben, wil je dat kunnen verbieden. Demonstreren valt onder het grondrecht."

Met andere woorden: zolang de demonstranten zich houden aan de wet, zullen ze hun gang kunnen gaan.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.