Pegida-lid Asje Bello woest: 'Erdogan-praktijken in Enschede'

VideoENSCHEDE/HENGELO - Asje Bello, de tweede man van Pegida na Edwin Wagensveld, spreekt schande van de politie-inzet in Enschede zondag. ,,Wij komen zeker terug", garandeert ze. ,,We hebben nog een rekeningetje te vereffenen met Enschede en die gaan we ook echt vereffenen."

Pegida-voorman Edwin Wagensveld werd zondagochtend aangehouden omdat hij, ondanks het demonstratieverbod, toch naar Enschede was afgereisd. Op de Oude Markt in Enschede sprak Asje Bello zich fel uit over de aanhouding. Ze had het over 'Erdogan-praktijken' en dat 'de linkse kliek regeert'.

Het Pegida-lid werd vervolgens door politieagenten staande gehouden, gecontroleerd en weggestuurd uit Enschede. Bello besloot daarop naar Hengelo af te reizen en daar het protest voort te zetten.

Monddood

Volgens Bello was het een 'spontane actie' om zich met de Pegida-aanhangers te verplaatsen naar Hengelo. ,,Er wordt hier in Twente een drijfjacht gevoerd op burgers die de mond worden gesnoerd. Dat accepteren we gewoon niet", zei Bello. ,,Als Nederlander moet je gewoon je mond dicht houden, je wordt monddood gemaakt."

De protesten van de rechtse groepering Pegida zijn volgens Bello 'altijd heel vreedzaam'. ,,Ze hoeven niet zo'n grote politiemacht voor ons op te zetten hoor. Dat mogen hun fascistische AFA-vriendjes gaan betalen."

Dossier

Lees alle gebeurtenissen omtrent de verboden demonstraties in Enschede terug in het speciale dossier.

Volledig scherm
- © Emiel Muijderman
  1. Volkswijk in Enschede eert
mr. en mrs. Pathmos postuum
met Willem en Betsie Van Voorstplein

    Volkswijk in Enschede eert mr. en mrs. Pathmos postuum met Willem en Betsie Van Voorst­plein

    ENSCHEDE - Tijdens de jaarlijkse Meimarkt in Pathmos hebben buurtbewoners zaterdagmiddag een speciaal postuum eerbetoon gebracht aan het Willem en Betsie van Voorst, het echtpaar dat in het verleden ontelbare vrijwilligersfuncties vervulde in en voor de volkswijk in Enschede. Ruim twee maanden na het overlijden van Betsie (71) en ruim vier jaar na de dood van Willem werd op het plein voor hun oude woning het groene bord Willem en Betsie van Voorstplein onthuld door hun dochter.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.