Pegida-lid Asje Bello woest: 'Erdogan-praktijken in Enschede'

VideoENSCHEDE/HENGELO - Asje Bello, de tweede man van Pegida na Edwin Wagensveld, spreekt schande van de politie-inzet in Enschede zondag. ,,Wij komen zeker terug", garandeert ze. ,,We hebben nog een rekeningetje te vereffenen met Enschede en die gaan we ook echt vereffenen."

Pegida-voorman Edwin Wagensveld werd zondagochtend aangehouden omdat hij, ondanks het demonstratieverbod, toch naar Enschede was afgereisd. Op de Oude Markt in Enschede sprak Asje Bello zich fel uit over de aanhouding. Ze had het over 'Erdogan-praktijken' en dat 'de linkse kliek regeert'.

Het Pegida-lid werd vervolgens door politieagenten staande gehouden, gecontroleerd en weggestuurd uit Enschede. Bello besloot daarop naar Hengelo af te reizen en daar het protest voort te zetten.

Monddood

Volgens Bello was het een 'spontane actie' om zich met de Pegida-aanhangers te verplaatsen naar Hengelo. ,,Er wordt hier in Twente een drijfjacht gevoerd op burgers die de mond worden gesnoerd. Dat accepteren we gewoon niet", zei Bello. ,,Als Nederlander moet je gewoon je mond dicht houden, je wordt monddood gemaakt."

De protesten van de rechtse groepering Pegida zijn volgens Bello 'altijd heel vreedzaam'. ,,Ze hoeven niet zo'n grote politiemacht voor ons op te zetten hoor. Dat mogen hun fascistische AFA-vriendjes gaan betalen."

Dossier

Lees alle gebeurtenissen omtrent de verboden demonstraties in Enschede terug in het speciale dossier.

Volledig scherm
- © Emiel Muijderman

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.