Pegida wil demonstratieverbod in Enschede negeren: 'Wij komen!'

VideoENSCHEDE - Pegida is boos dat de gemeente Enschede de demonstraties van komende zondag verbiedt. De organisatie roept mensen op alsnog naar Enschede te komen. "Wij komen zeker."

In een video op YouTube (zie hierboven) uit voorman Edwin Wagensveld van Pegida Nederland zijn boosheid over het besluit van de gemeente Enschede. "Ik ben woest. Op 12 april heb ik onze demonstratie aangemeld. Op 19 april heb ik een bevestiging gekregen. Op 3 mei heb ik op het gemeentehuis een gesprek gehad met politie en ambtenaren. Ik heb toen aangegeven wie er zou komen spelen en welke problemen er zouden kunnen komen met Antifa. Die problemen zijn hetzelfde als nu. Toen wilde men in gesprek, toen wilde men afspraken maken. Ik ben elke  afspraak nagekomen, de gemeente niet."

Kategorie C

Pegida zou met Fortress Europe demonstreren bij het Polaroid-gebouw. De band die zou komen spelen als onderdeel van de manifestatie van Fortress Europa , is Kategorie C. Volgens de gemeente heeft die een sterke aanhang onder hooligans die rechts-extremistisch gedachtegoed uitdragen. Het zou de eerste keer zijn dat de band in het openbaar in Nederland optreedt. 

Antifa is een beweging die zich verzet tegen alle vormen van extreemrechts. In Enschede zouden gelijkgestemde bewegingen als No Nazi's in Enschede en Enschede tegen Racisme gaan demonstreren. De gemeente durft het niet aan dat die bewegingen gaan demonstreren, terwijl Pegida en Fortress Europe dat dezelfde dag ook willen. 

Oproep aan medestanders

Pegida wil nu alsnog naar Enschede komen. "Burgemeester, ik vertel u één ding". zegt Wagensveld in de video, "wanneer u dit gaat doen wat u hier zegt, heeft u zondag met mij een probleem. Want ik kom en wij gaan zeker komen. We laten ons niet door een burgemeestertje die denkt de nieuwe Adolf te zijn, of weet ik wat, in ons hemd zetten. Ik heb het recht om m'n mening te zeggen en dat ga ik ook doen. Ik ga Project X uitroepen wanneer u dit gaat doen. En ik hoop dat elke Nederlander die z'n hart heeft voor ons vaderland eindelijk eens van de bank of stoel af komt en mee gaat doen, zodat ik daar niet alleen ga staan. Denk duidelijk na burgemeester welk besluit u gaat nemen, want ik maak geen geintje. Dat weet iedereen. Ik kom mijn woord na."

Wagensveld spreekt er verder schande van dat hij deze donderdag pas om 10.22 uur een e-mail zou hebben gekregen van de gemeente met de boodschap dat zij voornemens was de demonstratie te verbieden, met het verzoek om nog voor 11.00 uur te reageren. 

Poll

Enschede verbiedt demonstraties Pegida en Antifascisten

  • Terecht, dat draait alleen maar uit op zinloos geweld (58%)
  • Waar blijft het recht op vrije meningsuiting? (32%)
  • Ik wil eindelijk weer eens een heel grote vredesdemonstratie (10%)
3047 stemmen
Volledig scherm
Screenshot van de video met daarin Edwin Wagensveld, voorman van Pegida Nederland. © YouTube

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.