Volledig scherm
Medisch Spectrum Twente. © Lars Smook

Personeel van MST doet mee aan landelijke ziekenhuisstaking

VIDEOENSCHEDE – Personeel van ziekenhuis MST staakt op 20 november. Hoeveel medewerkers het werk neerleggen is onbekend. Waarschijnlijk worden zondagsdiensten gedraaid en ludieke acties gehouden.

Of de medewerkers van ZGT, met vestigingen in Almelo en Hengelo, en het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk ook meedoen is niet duidelijk. De actiecomités hebben zich (nog) niet aangemeld bij de vakbonden. Behalve MST in Enschede legt ook personeel van Het Röpcke-Zweers Ziekenhuis uit Hardenberg het werk neer. De staking wordt breed gedragen door de vakbonden FNV Zorg & Welzijn, FBZ, NU’91 en CNV Zorg & Welzijn.

De bonden schatten eerder in dat minimaal de helft van de ziekenhuizen de deuren zou sluiten voor niet-spoedeisende zaken. Inmiddels is de verwachting dat er meer zijn. Nu al geven actiecomités van 55 ziekenhuizen aan dat ze gehoor geven aan de oproep.

Waarschijnlijk worden zondagsdiensten gedraaid. Voor spoedgevallen blijven de deelnemende ziekenhuizen open. Tientallen actiecomités bereiden ludieke acties voor. Honderden ziekenhuismedewerkers gaan volgens de bonden naar een protestbijeenkomst in Nieuwegein. Daar zijn op 20 november ziekenhuisbestuurders uit het hele land aanwezig voor de ledenvergadering van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen.

In totaal 200.000 ziekenhuismedewerkers in Nederland vallen onder de cao ziekenhuizen. Ze werken verspreid over 83 ziekenhuizen en 30 revalidatiecentra. Personeel wacht op een cao-akkoord. De onderhandelingen hierover eindigden in juni. Sinds juli hebben 25 ziekenhuizen een etmaal een zondagsdienst gedraaid. De bonden schalen nu dus op naar een landelijke zondagsdienst.

Benieuwd waarom het ziekenhuispersoneel gaat staken? Bekijk het in de onderstaande explainer. 

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.