Volledig scherm
© Lex van Lieshout

Personeel van ziekenhuis in Enschede mag niet meer roken in bedrijfskleding

AUDIOENSCHEDE – Personeel van ziekenhuis MST in Enschede mag vanaf 1 juni niet meer roken in bedrijfskleding. Bovendien mag er alleen nog maar een sigaret worden opgestoken tijdens de lange pauzes en nog maar op één plek: bij de personeelsingang.

In de praktijk komt het rookbeleid er op neer dat er per dienst nog maar één rookmoment is. Want er zijn drie pauzes toegestaan, twee van een kwartier en één van een half uur. Alleen in die lange pauze mag worden gerookt. Wie de rookregels herhaaldelijk overtreedt, krijgt een boete van maximaal 100 euro per keer. Maar dat gebeurt pas als er meerdere waarschuwingen zijn geweest.

Strenge regels

Het MST verbood het personeel al in 2008 om in bedrijfskleding te roken, maar dat verbod hield niet lang stand. In dat jaar werden landelijk strenge regels van kracht voor roken in openbare ruimten. Het beleid van het MST ging veel verder dan de landelijke regels: er mocht helemaal niet meer gerookt worden op het ziekenhuisterrein en  ook niet in bedrijfskleding. Over die strenge maatregelen werden zelfs Kamervragen gesteld en ook de Ondernemingsraad bemoeide zich ermee. Uiteindelijk werden de regels afgezwakt en bleken er geen strenge sancties te staan op overtredingen.

Maar het ziekenhuis wil het roken nu echt ontmoedigen. Woordvoerder Lars Wormgoor: “De rook trekt in je kleding en het is voor patiënten heel vervelend als personeel naar rook stinkt. Dus mag je niet meer in bedrijfskleding roken. Bovendien geeft het een verkeerd signaal af, als iemand die herkenbaar is als zorgpersoneel een sigaret opsteekt.”

Quote

De rook trekt in je kleding en het is voor patiënten heel vervelend als personeel naar rook stinkt

Lars Wormgoor, woordvoerder MST

Ook van mensen die in het MST werkzaamheden uitvoeren maar niet in dienst zijn van het ziekenhuis wordt verwacht dat zij zich aan de nieuwe rookregels houden.

Enschede FM sprak met MST-woordvoerder Lars Wormgoor. Beluister het interview hieronder. 

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.