Het systeem van Pescheck uit Enschede controleert of klanten van accountants en notarissen als witwassers te boek staan.
Volledig scherm
Het systeem van Pescheck uit Enschede controleert of klanten van accountants en notarissen als witwassers te boek staan. © Getty Images

Pescheck in Enschede automatiseert onderzoek naar witwassers

ENSCHEDE – Het Enschedese bureau Pescheck introduceert dinsdag een nieuw systeem, dat snel kan checken of namen van klanten van financiële instellingen voorkomen op lijsten met verdachten van witwaspraktijken. De nieuwe dienst, die vooral is bestemd voor notarissen en accountants, checkt ook de echtheid van het identiteitsbewijs.

Financiële dienstverleners moeten in verband met de Wet ter voorkoming van witwassen en het financieren van terrorisme (Wwft) de achtergronden van hun klanten onderzoeken. Internationaal geldt een soortgelijke wet, de AMLD5. 

Toestemming

De klanten moeten toestemming geven voor het onderzoek. Geven ze die toestemming niet, dan worden ze als cliënt geweigerd. Pescheck, in 2015 opgericht door Serhat Elban (33) uit Oldenzaal, begon aanvankelijk met het aanvragen van Verklaringen Omtrent Gedrag voor particulieren en bedrijven. Die dienst wordt nog steeds online aangeboden. Circa procent van de VOG-aanvragen in Nederland lopen via het Enschedese bureau.

Databanken

Pescheck heeft ook toegang tot internationale databanken. Bijvoorbeeld tot de PEP-Sanctielijsten (Politically Exposed Persons) waarop de namen van onder anderen terroristen staan en de namen van mensen, die nauwe contacten onderhouden met politici die door westers instellingen als dubieus worden gezien. Bijvoorbeeld de Russische oligarchen uit de entourage van de Russische president Poetin.

Investeerders

De elf werknemers deden die controle tot op heden via hun pc handmatig. Dankzij het aan boord komen van twee investeerders – Oost NL en Arches Capital – heeft Pescheck zijn systeem kunnen automatiseren. ,,Eerst konden we 500 checks per dat doen, nu 5000 of meer”, zegt Serhat Elban. ,,En we kunnen nu de internationale markt op; ook accountants en advocaten uit het buitenland kunnen een beroep op ons doen.”

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.