Volledig scherm
Peter den Oudsten © Annina Romita DTCT

Peter den Oudsten stopt als burgemeester van Groningen

ENSCHEDE/GRONINGEN - Peter den Oudsten, voormalig burgemeester van Enschede, stopt als burgervader van Groningen. De 67-jarige Den Oudsten houdt het na de zomer voor gezien.

Den Oudsten is vrijdagochtend beëdigd als waarnemend burgemeester van de nieuwe fusiegemeente Groningen. Op 1 januari bestaat deze gemeente uit de gemeenten Groningen, Haren en Ten Boer. Volgens Den Oudsten heeft Groningen ‘baat bij een nieuw burgemeesterschap’. Daarom vertrekt hij naar verwachting na de zomer.

Den Oudsten wil aanblijven totdat er een nieuwe burgemeester is gevonden. „Het is goed dat raad zich oriënteert op de toekomst en die moet je niet bij mij zoeken”, motiveerde Den Oudsten vrijdag zijn besluit.

Enschede

Peter den Oudsten was van 2005 tot en met 2014 burgemeester van Enschede, als opvolger van Jan Mans. Begin 2015 vertrok hij naar Groningen, om daar de nieuwe burgervader te worden. Eerder was Den Oudsten burgemeester van Meppel en wethouder in Leeuwarden. 

De burgemeester laat weten meer tijd voor zichzelf en z’n vrouw te willen. In principe ambieert hij niet nog een andere burgemeesterspost, ook al sluit hij dat niet uit. Wel blijft hij voorzitter van de Raad van Toezicht van Hogeschool Windesheim. „Ik zie verder wel wat er op mijn pad komt’’, aldus Den Oudsten.

Plezier

Den Oudsten is sinds 2015 burgemeester van Groningen. Tijdens zijn ambtsperiode in Groningen stond hij vrijwel nooit ter discussie. „Ik ben met veel plezier vier jaar burgemeester van Groningen geweest. De komende periode zal ik me nog wel met dezelfde energie en betrokkenheid in blijven zetten.”

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.