Pijn tijdens menstruatie, blijkt chronische ziekte: Lotte (22) deelt haar verhaal

videoENSCHEDE - Pijn tijdens de menstruatie hoort erbij, toch? Het is wat Lotte Vaartjes (22) uit Enschede jarenlang dacht. Sinds een paar maanden weet ze beter. Ze werd gediagnosticeerd met endometriose, een chronische ziekte waarbij  baarmoederslijmvlies-achtig weefsel zich buiten de baarmoederholte bevindt. Een probleem waarmee wereldwijd een op de tien vrouwen kampt. Ze hoopt met haar verhaal andere vrouwen alert te maken op hun klachten. „Pijn is niet normaal.”

Flauwvallen door de pijn, niet meer kunnen lopen, extreme vermoeidheid; ‘het hoort er nou eenmaal bij’, is wat Lotte te horen kreeg toen ze op haar twaalfde naar de huisarts ging. Een paar maanden daarvoor was ze voor het eerst ongesteld geworden. Het beginpunt van al haar klachten. „Ik had direct extreme pijn”, herinnert ze zich. „Ik moest overgeven en kon mij alleen kruipend door de kamer verplaatsen.” Veel zocht ze er niet achter. „Ik begreep dat sommige meisjes nou eenmaal veel last hebben van buikpijn tijdens de menstruatie. Ik was blijkbaar zo’n meisje.”

  1. Jarige Jozefkerk in Enschede laat muurschilderingen restaureren als cadeau
    VIDEO

    Jarige Jozefkerk in Enschede laat muurschil­de­rin­gen restaure­ren als cadeau

    ENSCHEDE -De Jozefkerk aan de Oldenzaalsestraat bestaat 125 jaar. Dit weekend viert Stichting Behoud Jozefkerk het bestaan van de kerk. “En om het te vieren, hebben we onszelf een geschenk gegeven”, vertelt bestuurslid John Schiffel. “Sinds juni zijn restaurateurs uit Nijmegen bezig met het terughalen en blootleggen van de oude muurschilderingen.” Dat dit nu zo makkelijk kan, was niet altijd het geval.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.