Polaroid keert terug in Enschede én lanceert nieuwe camera

VIDEOENSCHEDE - Na 9 jaar keert Polaroid terug in Enschede. Het bedrijf van de iconische direct klaar-foto's begint aan een tweede leven in de oude fabriek. Een gloednieuwe camera - analoog als altijd - moet het succes compleet maken.

De namen op de gevels aan de Hoge Bothofstraat zijn deze donderdag al vervangen: Polaroids Originals staat er nu. Het logo lijkt op de klassieke Polaroidstrepen, maar is gloednieuw. Binnen presenteerde het bedrijf z'n nieuwste aanwinst: de Polaroid One Step 2.

Polaroid sloot in 2008 de fabriek in Enschede, waar de direct klaar-foto's geproduceerd worden. Enkele oud-medewerkers namen de inboedel over en maakten een doorstart onder de naam Impossible. Die werd mede gekozen omdat velen de werknemers voor gek verklaarden door te willen met de ouderwetse analoge technologie. 

Volledig scherm
Polaroid prijkt weer op de gevels © Joost Dijkgraaf

Sindsdien groeide het bedrijf elk jaar gestaag, van 10 medewerkers in 2008 naar 84 dit jaar. De gedroomde comeback komt er nu, de camera moet voor een revival op de markt gaan zorgen. Polaroids zijn weer hip, gaaf en stoer. "Vooral jongeren ontdekken analoge technologie", vertelt hoofd planning Dick Lemmens. 

Voor de nieuwste camera heeft het bedrijf wereldwijd al een order van 100.000 stuks. Daarmee zit de Enschedese producent meteen aan zijn limiet. "We kunnen de vraag niet aan, zitten voor dit jaar ons onze max."

Eindelijk weer Polaroid

Volledig scherm
© Polaroid

De Enschedese medewerker noemt het 'ongelooflijk' dat Polaroid na al die jaren terugkeert in Enschede. "De nieuwe camera hebben we als bedrijf Impossible zelf ontwikkeld onder de naam Polaroid Originals", zegt Lemmens. "Eigenlijk is dit de eerste Polaroidcamera weer sinds het bedrijf jaren geleden gestopt is met produceren van camera en film."

De camera zelf wordt in China gemaakt, de foto's voor in het product komen uit Enschede, dat bovendien de hoofdvestiging is. Wereldwijd telt Polaroid nog 150 medewerkers. De nieuwe camera gaat 120 euro kosten en is medio oktober beschikbaar.

Volledig scherm
De nieuwste camera © Joost Dijkgraaf

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.