Volledig scherm
Een test van de alcoholslagboom in het Gelderse Ochten. © Rijden Zonder Invloed

Politie: 'Een alcoholslagboom op de Military Boekelo? Echt? Wat goed!'

BOEKELO - Het nieuws dat zaterdag op een parkeerplaats voor bezoekers van de Military Boekelo een alcoholslagboom staat, had politiewoordvoerder Paul Koetsier donderdagmiddag nog niet bereikt. Maar bij het aanhoren van de gedachte erachter raakt hij razend enthousiast. 

"Een alcoholslagboom? Echt? Wat goed! Ik vind dit een geweldig idee", zegt Koetsier. "Waarom? Omdat je hiermee op een preventieve manier iets goeds doet." Wel is er volgens hem één mogelijk, negatief effect. "Namelijk dat bestuurders die gedronken hebben een maatje even laten blazen. Dat zijn de mazen van de wet waar sommigen doorheen proberen te kruipen."

Misbruik lijkt op voorhand echter lastig: mensen van de campagne Rijden Zonder Invloed, waar de alcoholslagboom onderdeel van uitmaakt, staan zaterdag bij de slagboom. 

Politiecontroles

Volgens Judith Dijkstra van Rijden Zonder Invloed is overigens over de slagboom contact geweest met politie en justitie. Die informatie had Koetsier nog niet bereikt. Wel weet hij dat bezoekers van het hippische evenement er ernstig rekening mee moeten houden dat er buiten maatregelen als de alcoholslagboom ook reguliere alcoholcontroles zullen zijn. "Die voeren wij altijd uit bij grootschalige evenementen. We verklappen alleen niet waar ze zijn en wanneer."

Meer maatregelen

De organisatie van de Military Boekelo strijdt p meerdere fronten tegen alcohol in het verkeer. Woordvoerder Dirk Stuip: "We proberen een fantastisch feest te organiseren en daar hoort een lekker drankje bij, maar de auto instappen met een borrel op vinden wij waardeloos. De parkeerplaats met de alcoholslagboom is echter slechts één van de dingen die wij doen om dit tegen te gaan. We houden bijvoorbeeld ook een Bob-actie met Grolsch. Ongeveer 150 mensen kunnen bij Grolsch parkeren en hebben de beste plek die je kunt bedenken: honderd meter van het hoofdterrein. Ook die mensen beloven niets te drinken en krijgen na afloop een Bob-sleutelhanger."

Verder noemt Stuip de samenwerking met de politie. "Je kunt dus na het nieuws over die slagboom negatief stellen: er zijn maar 125 Bob-parkeerplekken. Maar het is natuurlijk niet zo dat, als je elders parkeert, je alcohol kunt drinken. Als je het positief bekijkt: wie op de Bob-parkeerplaats parkeert, krijgt twee gratis consumptiemuntjes."

Ruim 20.000 automobilisten

De Military Boekelo verwacht zaterdag 45.000 mensen. Stuip: "Laat er daarvan eens 25.000 met de auto komen. Hoeveel parkeerplekken we in totaal hebben? Poeh, dat weet ik niet uit m'n hoofd. Maar ik schat circa 10.000. In een auto zitten vaak twee of drie mensen. Als je die 10.000 keer twee of drie doet, dan kom je gemiddeld uit op die 25.000."

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.