Volledig scherm
Pegida Nederland-voorman Edwin Wagensveld © Robin Hilberink

Politie start onderzoek naar 'walgelijke actie' van Pegida in Enschede

ENSCHEDE - Er komt een strafrechtelijk onderzoek naar de actie van Pegida Nederland in Enschede, dat heeft burgemeester Onno van Veldhuizen vanavond laten weten bij Nieuwsuur. Leden van de anti-islambeweging besmeurden afgelopen zondag de locatie van de te bouwen moskee op de hoek van de Wethouder Beverstraat en Kuipersdijk met varkensbloed. 

"Ik kan het alleen maar in scherpe bewoordingen veroordelen. Enschede distantieert zich van deze actie, van dit walgelijke gedrag. Je kunt er van alles van vinden, van de bouw van de moskee, maar dit gaat echt veel en veel te ver", zo laat burgemeester Van Veldhuizen weten. 

Pegida Nederland-voorman Edwin Wagensveld zegt dat de burgemeester op de hoogte was van de actie, maar dit ontkent Van Veldhuizen. "Wij wisten van deze demonstratie niets af. Pas achteraf. Het zijn alleen maar woorden die oproepen tot haat en geweld. En daar zijn woorden niet voor bedoeld in een democratische rechtsstaat waar wij in leven."

Acties

Wagensveld laat zich voorlopig niet tegenhouden en kondigt meer acties in Enschede aan. "Weet u wat een provocatie is? Een haathuis, want zo noemen wij een moskee, neerzetten. En dan ook nog de grootste van Nederland. Dat is een provocatie! Maar dat ding gaat er niet komen, neemt u dat van mij aan. Dit is niet onze laatste actie in Enschede."

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.