Volledig scherm
Wat begint met een onschuldige uitnodiging op Facebook voor een verjaardagsfeestje, mondt in 2012 uit in een bijeenkomst met duizenden mensen en uiteindelijk rellen. Die gebeurtenis staat bekend als Project X, een verwijzing naar een gelijknamige komediefilm. © ANP

Politie zoekt persoon achter idee voor Project X 2 in Enschede

ENSCHEDE - De politie onderzoekt wie er achter het Facebook-account van Project X 2 in Enschede zit. Het evenement dat op vrijdag 13 oktober is gepland lijkt het initiatief van Roy Sieljes. Maar de echte Roy Sieljes weet van niets.

‘Dit jaar organiseer ik natuurlijk project X 2 en verwacht minimaal 50.000 mensen’, schrijft Roy Sieljes op Facebook. ‘Ik organiseer dit feest op winkelcentrum stroinkslanden in Enschede zuid the Nederlands.’ De organisator heeft ook nog een verzoek: of iedereen het bericht even openbaar wil delen. 

De echte Sieljes woont in Rotterdam en heeft geen idee wat hem nu overkomt. “Ik kreeg een telefoontje van de politie met de vraag of ik hier iets vanaf wist.” Sieljes wist van niets, bedankte de politie en wenste ze succes met de zoektocht naar de echte organisator. “Later realiseerde ik me pas wat hier gebeurt. Ik hoop niet dat ik over vijf jaar nog online te vinden ben als organisator van Project X.”

De politie laat weten dat het inderdaad om een vals account op Facebook gaat. “We onderzoeken wie hier achter zit en wat hier de bedoeling van is”, zegt politiewoordvoerder Nanda Redder. Er ligt een verzoek bij Facebook om het valse account te blokkeren.  

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.