Volledig scherm
Michiel van Nispen (SP) © ANP

Politiek wil uitleg over plannen OM Oost-Nederland met burgeropsporing

ENSCHEDE - De SP wil precies weten wat het Openbaar Mininisterie van plan is met een project waarin burgers complete strafdossiers gaan aanleveren. Hij vraagt minister Grapperhaus om opheldering.

SP-Kamerlid Michiel van Nispen wil van minister Fred Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) weten wat justitie van plan is met een vergaande vorm van burgeropsporing. Daarom stuurde Van Nispen schriftelijke vragen aan de minister.

Vrijdag onthulde deze krant dat het Openbaar Ministerie Oost-Nederland werkt aan een project waarbij de burger wordt ‘begeleid om een compleet dossier bij het OM/politie aan te leveren op grond waarvan een vervolgingsbeslissing kan worden genomen.’ Het OM wil er inhoudelijk niets over vertellen, omdat het daarvoor nog te vroeg zou zijn.

Uitleg

Van Nispen neemt daar geen genoegen mee, en wil van de minister weten wat de proef precies inhoudt en hoe de begeleiding eruit ziet. Ook wil hij weten waarom het nodig is dat burgers opsporingswerk doen, en of dat geen direct gevolg is van bezuinigingen op de politie.

Van Nispen liet vrijdag in deze krant al weten dat opsporing van strafbare feiten wat hem betreft voorbehouden moet blijven aan de overheid, en hij vraagt aan Grapperhaus of die dat ook zo ziet.

Deskundigen verklaarden gisteren dat burgeropsporing binnen justitie als een grote kans wordt gezien. Omdat burgers over veel informatie beschikken, maar ook omdat de politie door capaciteitsgebrek niet alle onderzoeken zelf kan doen. Het huidige gebrek aan regels rond burgeropsporing, en het risico op eigenrichting,  wordt als een gevaar gezien.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.