Volledig scherm
Op de plek waar de nieuwe moskee moet komen, heeft Pegida kruizen geplaatst. De kruizen zijn verwijderd. © Pegida Nederland

Politieonderzoek naar kruizen op bouwgrond moskee in Enschede

ENSCHEDE - Politie en justitie stellen samen een onderzoek in naar de kruizen die leden van de anti-islambeweging Pegida zaterdagmorgen hebben geplaatst op het bouwterrein van de nieuwe moskee in Enschede.

Volgens woordvoerder Sigrid Passchier van de politie Oost-Nederland draait het onderzoek om de vraag in hoeverre Pegida zich met de actie schuldig heeft gemaakt aan discriminatie. ,,In dat geval is er een sprake van een strafbaar feit en kan er ook daadwerkelijk worden opgetreden’’, aldus Passchier.

Slachtoffers aanslagen

Met plaatsing van  de kruizen op de bouwgrond van de Enschedese moskee wil Pegida verwijzen naar de slachtoffers van terroristische aanslagen in Europa. De actie werd vastgelegd in een filmpje dat via Facebook werd verspreid. De kruizen zijn zaterdagochtend vroeg op last van de gemeente weer verwijderd. 

Burgemeester Onno van Veldhuizen wilde dit weekeinde niet op de  nieuwe actie van de anti-islambeweging reageren. In november voerde Pegida ook al actie tegen de komst van de moskee. Een Pegida-lid in priesterkleding besmeurde toen een kruis met varkensbloed.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.