Foto ter illustratie
Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP

Politierechter in rechtbank Almelo: ‘Tijd om een vuist te maken tegen de hennepteelt’

ENSCHEDE/ALMELO - Het moet maar eens afgelopen zijn dat henneptelers enorme winsten maken door zich te verschuilen achter onbekend gebleven opdrachtgevers. Dat zei politierechter Ben Hendriks maandag voordat hij een betrapte hennepteler uit Enschede veroordeelde tot het terugbetalen van de volledige gemaakte winst van zijn plantage, ruim 146.000 euro. 

Hennepteler Mustafa R. (28) moet daarnaast ook 4 maanden de cel in. Tevens moet hij bijna 10.000 euro aan gestolen stroom terugbetalen aan netbeheerder Enexis.

In het autobedrijf van R., gevestigd aan de Kuipersdijk in Enschede, werd op 30 januari 2018 een ‘industrieel opgezette’ hennepkwekerij opgerold. De politie trof ruim 1500 planten aan na een tip over een sterke ‘wietlucht’. De ontmanteling van de plantages bracht het nodige ongemak mee voor omwonenden en omliggende bedrijven. De aangelegde stroomvoorziening was zo gevaarlijk dat Enexis tijdelijk een deel van de wijk afsloot. Onderzoek van de politie wees uit dat er zeker al één keer was geoogst.

Geheimhoudingsplicht

Bij de inval bij het bedrijf werden R. en de voormalige eigenaar aangehouden. De laatste werkte voor R. nadat die in 2016 zijn bedrijf overnam. In zijn contract was sprake van een geheimhoudingsplicht. Een opmerkelijke alinea in een ‘normaal’ contract met een automonteur. De oud eigenaar vertelde de politie dat hij begin oktober 2017 voor drie weken op vakantie werd gestuurd. Toen hij terugkwam trof hij een potdicht afgesloten ruimte aan waar hij niet bij kon komen.

Mustafa R. is inmiddels naar een onbekende bestemming vertrokken. Hij verklaarde bij zijn aanhouding dat hij maar weinig verdiende met zijn garagebedrijf, 500 euro wit en zo’n 1000 euro zwart. Nauwelijks genoeg om de huur te betalen. In overleg met anderen werd de plantage aangelegd en dat leverde hem in totaal 10.000 euro op.

Officier van justitie Johan Schouten wilde dat R. die 10.000 euro terug zou betalen in het kader van de ‘pluk-ze-wetgeving’. Politierechter Hendriks vertelde tegenover deze krant dat hij zijn vonnis vooraf had besproken met diverse collega’s. “Ik heb er lang over nagedacht, maar het moet maar eens een keertje. Het is tijd om een vuist te maken tegen de hennepteelt!”  

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.