Volledig scherm
Google Streetview beeld van Atak © Google Streetview

Poppodium Atak in Enschede houdt op te bestaan

AUDIOENSCHEDE - Poppodium Atak houdt op te bestaan. Uit accountantsonderzoek blijkt dat Atak geen bestaansrecht meer heeft. Metropool Hengelo doet volgend jaar de programmering.

De poppodia Atak Enschede en Metropool Hengelo werkten het afgelopen jaar nauw samen aan de vorming van het Poppodium Twente. Alles was er op gericht om in 2018 een organisatie te vormen die voor heel Twente de popprogrammering zou maken in verschillende zalen. Uitgangspunt was dat beide organisaties financieel gezond schoon aan de klus moesten beginnen. Een accountantsonderzoek onderzocht de bedrijfsvoering van Atak en Metropool om de weg vrij te maken voor de fusie op 1 januari.

Negatief

Uit dat onderzoek, waarvan de resultaten de afgelopen week bekend werden, bleek echter dat Atak de zaken niet voor elkaar heeft. De organisatie van het Enschedese poppodium laat te wensen over, de bezoekersaantallen en de bestedingen lopen terug en er is een huurachterstand bij de NV Twentse Schouwburg.

Op grond van die constateringen van de accountant wil Metropool niet verder met de samenwerking en weigert de gemeente Enschede Atak nog langer subsidie te geven voor de activiteiten. Dat betekent in feite dat het Enschedese poppodium wordt opgeheven. De organisatie heeft zo'n zeven betaalde medewerkers. De gemeente probeert via een detacheringsconstructie de medewerkers aan het werk te houden.

Metropool

Het gevolg is dat Metropool alleen overblijft. Dat Hengelose poppodium is door het Enschedese College van Burgemeester en Wethouders gevraagd de programmering en in feite de rol van het nieuwe Poppodium Twente in te vullen voor Enschede en Hengelo. Qua zaalruimte verandert er ook het een en ander in beide steden. De programmering is straks bedoeld in Hengelo voor de buitenlocatie Hertme, een popcafe, kleine- en grote popzaal in Metropool en in Enschede voor een popcafe op de plek van voormalig cafe Gusto aan het Wilminkplein, een kleine popzaal en de grote concertzaal in het Muziekcentrum. De grote popzaal aan het Wilminkplein zal, is de verwachting, nog maar spaarzaam worden gebruikt. 

1Twente Enschede sprak met wethouder Jeroen Hatenboer. Beluister het fragment hieronder terug:

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede 

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.