Poppodium Atak in Enschede nu definitief dicht

VideoENSCHEDE - Atak is officieel failliet. Het Enschedese poppodium heeft het faillissement zojuist aangevraagd bij de rechtbank in Almelo.

Plaatsvervangend directeur Sigrid Binksma van Atak zag geen andere mogelijkheid, nadat per 1 januari de huur van het podium in het Muziekkkwartier werd opgezegd en de gemeentelijke subsidie stopte. ,,Ik heb geen gebouw en geen inkomsten. Dit is niet langer vol te houden.” 1Twente Enschede sprak met Binksma. Beluister dat item hieronder terug.

Met het faillissement komen 11 medewerkers op straat te staan, waaronder directeur Rinze van der Wal, die al bijna een jaar ziek is. De 170 vrijwilligers van Atak zijn hun thuisbasis kwijt.

Twents poppodium

Het faillissement komt precies op de dag dat de plannen voor een bovenstedelijk poppodium voorliggen aan burgemeester en wethouders van Enschede en Hengelo. Atak en Metropool uit Hengelo zouden per 1 maart opgaan in één poppodium voor Twente. Wat het faillissement daarvoor betekent, hangt af van de curator. Binksma: ,,Ik hoop dat de afwikkeling snel gaat. Het is van essentieel belang dat de popfunctie voor Enschede overeind blijft.”

Teleurgesteld

Sigrid Binksma is diep teleurgesteld over de gang van zaken, die tot het faillissement hebben geleid. Zij nam in maart vorig jaar het roer over van Rinze van der Wal, toen de directeur zich ziek meldde. Al snel kwam zij er achter dat Atak er financieel slecht voor stond. ,,We hebben alles gegeven om het tij te keren. Dat leek te lukken, maar de inkomsten stegen net niet genoeg om het laatste kwartaal huur te kunnen overmaken. De tijd was daarvoor te kort.”

Ook het feit dat de gemeente Enschede Atak begin vorige week buiten spel heeft gezet bij de vorming van een Twents poppodium, steekt. De Stichting Atak had de afgelopen maand geen enkele andere taak dan alles af te wikkelen. Dat is nu in één klap ‘geregeld’ met het faillissement.

4 ton schuld

De problemen voor het Enschedese podium ontstonden toen eind vorig jaar de fusiebesprekingen tussen Atak en Metropool strandden. Het was Metropool die de stekker eruit haalde, nadat bleek dat Atak een schuld van bijna 400.000 euro had. De schuld is te wijten aan een huurachterstand. Atak kon het laatste kwartaal niet betalen.

Daarmee kon het Twentse poppodium niet op 1 januari van start, zoals oorspronkelijk de bedoeling was. Het Enschedese poppodium kon ook niet meer rekenen op de gebruikelijke subsidie van de gemeente Enschede en was ‘technisch’ al failliet.

Pogingen om de programmering in het Muziekkwartier overeind te houden gaan mislukten. Ook de medewerkers van Atak konden niet worden ondergebracht bij een andere organisatie. De deuren van Atak gingen en bleven op slot. Optredens en activiteiten werden verplaatst naar andere podia of geannuleerd.

Volledig scherm
© Google Streetview

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.