Volledig scherm
Janos Nagy bij overvolle brievenbus © Martin Ruesink

Postbussen overvol in Enschede, 'wat moeten we nu met de kerstkaarten?'

ENSCHEDE - Gezellig, een pak kerstkaarten versturen. Alleen zit de bus van PostNL barstensvol. Wat nu? Tientallen ouderen uit de Enschedese wijk Stroinkslanden konden maandag onverrichter zake terug naar huis.

Zes oranje postbussen stonden er vorige kerst nog in de buurt, nu nog maar twee vanwege bezuinigingen. En die ene, bij het winkelcentrum aan de Veldhoflanden, zit deze maandag om 16.00 uur al barstensvol. Zo vol, dat je met gemak handenvol post van anderen uit de gleuf  uit de bak zou kunnen trekken.

'Wat nu?'

Volledig scherm
Volle brievenbus © Martin Ruesink

Ja, in het linkervak, voor overige bestemmingen, is nog ruimte. Maar daar wagen de veelal oudere bewoners van de wijk het niet op met hun kerstkaarten. „Wat nu”, vraagt  Annie Bos zich af. „Ik ben speciaal hier naartoe gelopen omdat de brievenbus uit mijn eigen straat er niet meer is. Dat is toch ook wat...” Ook Janos Nagy (71) begrijpt er niets van dat er zoveel brievenbussen uit zijn wijk zijn verdwenen. „Hier wonen erg veel ouderen, die allemaal nog graag een kerstkaart versturen. Ze moeten er al een behoorlijk eind voor lopen en dan is de bus vol.” 

„Oh, maar dan lever ik mijn stapeltje wel even binnen af, bij Primera in het winkelcentrum”, zegt een volgende bezoeker van de brievenbus schouderophalend. Helaas, dat kan niet meer. „Al drie jaar niet meer”, zegt mevrouw C. Wolsink van de winkel met het PostNL-lichtbakje. „We doen hier alleen nog pakketpost. We hebben al heel veel klachten over de volle bus gekregen, maar wij kunnen er ook niets aan doen als ze niet op tijd worden geleegd.” 

Klachten

„We hebben niet eerder klachten van overvolle bussen gehad sinds de aanpassing in het brievenbusnetwerk in jullie regio”,  zegt woordvoerster Hanne Kluck van PostNL. „Het is duidelijk dat iedereen dit weekend volop wenskaarten voor kerst is gaan schrijven.”

Extra rit

In de decembermaand maken PostNL-chauffeurs volgens Kluck dagelijks een extra rit langs postkantoren en pakketpunten om post op te halen. „Op de zondagen in december verzorgen we extra brievenbuslichtingen om kerstpost op te halen. Dit is ook gisteren gebeurd.” Ook zijn er dit jaar, net als de jaren daarvoor, zo’n 1.700 kartonnen kerstbrievenbussen in de postkantoren geplaatst.

Kluck roept mensen op om meldingen van te volle bussen te doen bij de klantenservice . „Dit willen we natuurlijk zo snel mogelijk op lossen. Degene die de lichting doet houdt het ook in de gaten en geeft door of een bus (extra) vol is zodat we maatregelen kunnen nemen.”

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.