Volledig scherm
Het betreffende poster © @ACamerik

Posters in binnenstad Enschede roepen op tot 'Nazis beuken'

ENSCHEDE - Op diverse plekken in de binnenstad van Enschede zijn posters opgehangen met de tekst 'Nazis beuken'. Op de poster staat Edwin Wagensveld, voorman van de rechtse groepering Pegida, met een strop om zijn hals afgebeeld.

Het logo van de linkse groepering AFA staat op de poster afgedrukt. De antifascistengroep roept haar achterban op om zondag vooral naar Enschede te komen, om daar de 'internationale nazidemonstratie in Enschede' te stoppen.

De gemeente Enschede heeft de geplande demonstraties van zondag echter verboden. Naast het demonstratieverbod is er zondag ook een groepsverbod van kracht en is de stad aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Zowel linkse als rechtse groeperingen hebben echter laten weten 'gewoon' naar Enschede te zullen komen.

Reactie Wagensveld

Edwin Wagensveld van Pegida heeft in een videoboodschap op Facebook gereageerd op de poster. ,,Ik ben hier totaal niet van onder de indruk. Het zegt mij alleen maar: ik ben goed bezig. Niemand stopt mij. Dit soort bedreigingen, dat sterkt mij alleen maar. Ik ben er morgen zeker om 13.00 uur op de Oude Markt", aldus Wagensveld.

'Wit rood, nazis dood'

De gewraakte posters zijn op sommige plekken in de binnenstad alweer weggehaald. AFA Nederland twitterde vrijdag ook al een poster met het Twentse ros, een hakenkruis en daarbij de tekst 'Wit rood, nazis dood'.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.