Volledig scherm
De geprinte betonnen gevelelementen wegen maximaal vijftig kilo. © Trebbe

Primeur: Trebbe plaatst 3D geprinte betonelementen in Enschede

ENSCHEDE – Bouwbedrijf Trebbe heeft de eerste 3D-geprinte betonconstructie in Twente opgeleverd. Het gaat om de groene gevel bij Zorgvilla De Maere aan de Hogelandsingel in Enschede, een particulier verpleeghuis voor senioren.

De geprinte constructie is een samenwerkingsproject van Trebbe met Saxion Industrial Design Research Group, De Witte - Van der Heijden Architecten en Vertico Large Scale 3D printing in Amersfoort. Er gingen drie jaren aan studie aan vooraf. Eén van de grote voordelen van het 3D printen is dat je er unieke vormen mee kunt maken zonder dat er steeds nieuwe mallen gemaakt moeten worden.

Maximaal 50 kilo

Ieder element mocht niet zwaarder wegen dan vijftig kilo, zodat twee mensen de constructie konden opbouwen. Saxion heeft zelf een kleine 3D-betonprintstelling in Saxion waarmee kan worden getest.Het uiteindelijk printen van de elementen werd gedoor door Vertico. Uitvoerder Rob Wolbers van Trebbe: Voor ons was het werk écht anders.. De uitdaging zat in het goed verankeren van de elementen. „Dat is uiteindelijk goed gelukt. Het traject was interessant en het resultaat is prachtig.”

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.