Prins Constantijn is in Twente; hij is eredoctor aan Universiteit Twente
ENSCHEDE - Prins Constantijn kreeg vanmiddag op de Universiteit Twente een eredoctoraat uitgereikt. Dat gebeurt tijdens de viering van het 60-jarig bestaan van de UT. Hij liet zich bij die gelegenheid kritisch uit over de impact van start-ups in Nederland.
De Prins van Oranje zei dat beginnende ondernemingen die vanuit universiteiten ontstaan in bijvoorbeeld Boston en Cambridge veel meer impact hebben. In Nederland komen baanbrekende innovatieve bedrijven moeizaam van de grond. Terwijl er wel heel geld naar toe gaat.
„De vraag is hoe effectief dit wordt benut. Het lijkt wel een fiets waarvan de onderdelen uit elkaar liggen. We hebben een handleiding nodig om van die onderdelen een rijwiel te bouwen. Laten we zorgen dat de impact groter wordt, omdat deze wereld oplossingen vraagt op het gebied van klimaat, mobiliteit, gezondheidszorg en meer.”
Nieuwe ambassadeurs
Behalve de Prins van Oranje nam de universiteit nog drie prominenten op in de stal van eredoctoren. Dat zijn klimaatdeskundige Debra Roberts, cybersecurity-expert Jaya Baloo en fysicus en wetenschapsbestuurder Wim van Saarloos. Eredoctoren mogen de titel doctor honoris causa voeren.
De UT reikt elke vijf jaar eredoctoraten uit. Bij de twaalfde lustrumviering, die in november plaatshad maar vanwege coronamaatregelen werd uitgesteld, koos ze voor mensen die zich inzetten voor een eerlijke, duurzame en digitale samenleving en voor ondernemerschap. Door hen eredoctor te maken, wil de UT ze als belangrijke ambassadeurs aan zich binden.
Prins Constantijn is adviseur bedrijfsinnovatie en vooral bekend als voorvechter van een beter klimaat voor startups. Hij volgde hierin Neelie Kroes op, die in 2016 al een eredoctoraat kreeg van de UT. De Prins van Oranje is lid van de beoordelingscommissie van het Nationale Groeifonds, waar hij innovatieprojecten beoordeelt.
Klimaatvoorvechter Debra Roberts
Debra Roberts uit Zuid-Afrika stond in 2020 in de Klimaat Top 100 van ’s werelds meest invloedrijke mensen op het gebied van klimaatbeleid. Afgelopen week probeerde ze politiek Den Haag nog te overtuigen van de urgentie van de klimaatproblemen. Roberts is co-voorzitter van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC).
Vrouwelijk rolmodel in de technologie is Jaya Baloo. Zij trad aan bij KPN in het jaar dat het bedrijf door een 17-jarige werd gehackt. Jaya maakte het securityteam van KPN daarna toonaangevend in de wereld. Wim van Saarloos is niet alleen bekend als theoretisch fysicus, maar ook als oud-voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Akademie der Wetenschappen.
Vrouwelijke toptalenten
In gebouw De Waaier op de UT werden ook jaarlijkse prijzen toegekend. Henrieke Veger-van den Berg kreeg de Marina van Dammebeurs als succesvol alumna. Na een studie bedrijfskunde is ze nu tien jaar met veel succes werkzaam in de technische sector. Ze gebruikt het geldbedrag van 9000 euro, behorend bij de prijs, voor het volgen van aanvullende opleidingen.
De Overijssel PhD Award voor 2021 voor een dissertatie van uitzonderlijk academisch niveau ging naar UT-onderzoekster Sugandh Chauhan van de faculteit ITC. Universitair docent Anouk Bomers van de faculteit Elektrotechniek kreeg de Professor de Winterprijs voor een toppublicatie van vrouwelijk talent aan de UT.
Stadspenning van Enschede
Burgemeester Roelof Bleker van Enschede reikte de stadspenning uit aan het College van Bestuur van de UT. Aanleiding hiervoor was het 6-jarig bestaan van de universiteit, die van grote betekenis is voor de regio, aldus Bleker. Hij studeerde zelf aan de UT. Meer dan duizend start-ups en spin-off kwamen voort uit de UT. Wereldwijd lopen 54.000 alumni rond, die in Enschede studeerden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Twee keer raak op dezelfde kruising in Enschede, vooral blikschade
ENSCHEDE - Twee keer ging het woensdagmiddag mis op de kruising van de Buursersstraat met de Vlierstraat. De ongelukken zorgden vooral voor blikschade. -
PREMIUM
Werkgever uit Enschede betaalt trouwjurk van Jorieke: ‘Dit vergeet ik nooit meer’
ENSCHEDE - Trouwen in een jurk die volledig is betaald door je werkgever: Jorieke Olink-Levink (37) deed het dit jaar. De Enschedese liet het logo van haar werkgever op de trouwjurk drukken. „Dit vergeet ik nooit meer.” -
PREMIUM
Armanda ten Brink brengt musical ‘Cinderella’ tot leven in Enschede, met het decor van haar overleden man
ENSCHEDE - Dirigent Armanda ten Brink kijkt ernaar uit om dit weekend de Broadwaymusical Cinderella (Assepoester) tot leven te wekken op het podium van het Wilminktheater. Niet in de laatste plaats, omdat haar theatergroep Studio65 gebruikmaakt van het werk van haar overleden man, decorbouwer Matthieu van der Bos. „En hij bewaarde alles.” -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari.
-
PREMIUM
Noodopvang op vliegveld Twente beëindigd: ook de laatste vluchtelingen zijn nu vertrokken
De laatste vier Afghaanse gezinnen zijn donderdagmiddag vertrokken van vliegveld Twente. Daarmee is het terrein weer volledig beschikbaar voor de geplande evenementen, zoals het theaterspektakel Hannah van Hendrik. -
PREMIUMStelling
Huisartsen in Twente voeren actie: helft van de praktijken in de regio vrijdag dicht
ENSCHEDE - De huisartsen staan op. De grens van wat zij aankunnen is bereikt, zeggen zij. Tussen de 5000 en 10.000 artsen, assistenten en praktijkondersteuners demonstreren vrijdag op het Malieveld in Den Haag. Veel praktijken zijn daarom vrijdag dicht. Vier vragen aan arts Marieke Nijhof, voorzitter van HuisartsenZorg Twente (HZT). -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen.
In samenwerking met indebuurt Enschede