Volledig scherm
© Thinkstock

Privacy Event: ‘Mensen hebben wel degelijk wat te verbergen’

ENSCHEDE - Privacy staat onder druk door de toenemende controle op wat mensen met name online, maar ook daarbuiten doen. „Weinig mensen zijn zich daarvan bewust”, zegt Dave Borghuis, organisator van het Privacy Event Enschede.

Bewust
Bij Borghuis gaan de haren rechtovereind staan als hij mensen hoort zeggen dat ze ‘niets te verbergen hebben’. „Neem het downloadverbod van films, series of muziek, dat vorige week van kracht werd. Als de overheid wil, kan ze iedereen die het afgelopen jaar illegaal iets gedownload heeft, opsporen en straffen. Dus mensen hebben wel degelijk wat te verbergen. Alleen zijn ze zich er niet van bewust. ”

'Privacy café'
Middels diverse lezingen, een documentaire en een ‘privacy café’ hoopt Borghuis dat mensen meer gaan nadenken bij wat ze doen op internet. „Als je op Google meerdere malen zoekt naar een bepaalde aandoening, wordt dat opgeslagen. Terwijl je misschien niet wil dat jouw werkgever dat weet.”

Parkeergarage
Veel wordt geregistreerd zonder dat mensen dat weten. „In een parkeergarage in Amsterdam werden alle kentekens geregistreerd. Uiteindelijk heeft de Belastingdienst ze gebruikt om mensen op te sporen die hun zakenauto privé gebruikten.”

Event
Het event opent donderdag met de documentaire Panopticon, over privacy in de huidige maatschappij. Op 17 mei is er een ‘privacy café’, waarbij bezoekers wordt geleerd hoe je anoniem kunt internetten.
www.privacy-enschede.nl

Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement  

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.